Nazad

Novosti

Podijeli:

03. 07. 2023.

Solidarnost na djelu: u izdanju Europskih nagrada za digitalne vještine za 2023. podneseno je osam prijava upućenih ukrajinskim izbjeglicama.

Europska nagrada za digitalne vještine 2023. pokazala je istinsku i nadahnjujuću „europsku solidarnost na djelu” jer je podneseno osam prijava za ukrajinske izbjeglice.

Europska nagrada za digitalne vještine 2023. pokazala je istinsku i nadahnjujuću „europsku solidarnost na djelu” jer je podneseno osam prijava ukrajinskim izbjeglicama kako bi im se pružile digitalne vještine za pronalazak zaposlenja u Europi ili za obnovu svoje zemlje nakon završetka rata.

Većina zahtjeva koji se odnose na ukrajinske izbjeglice dolazi iz susjednih zemalja, kao što su Poljska i Slovačka, ali i iz europskih partnerstava, a Danska je sudjelovala brzim ažuriranjem svojih lokalnih programa osposobljavanja kako bi se otvorile mogućnosti za Ukrajince.  

Ti primjeri nadahnjuju najbolje prakse o tome kako se otporne organizacije i partnerstva mogu brzo prilagoditi geopolitičkim poremećajima i pozitivno utjecati na zajednice.  

Osim zajedničkog diplomskog studija Ukrajina – Slovačka koji je razvila slovačka Nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta, ovdje su sve zaprimljene prijave. 

IVDK Hub za Ukrajince 

IVDK Hub za Ukrajince inicijativa je koju vodi dansko udruženje poduzetnika u suradnji s raznim danskim organizacijama, uključujući akademsku zajednicu i digitalnoinovacijske centre. Cilj joj je osnažiti ukrajinske izbjeglice u Danskoj da pokrenu vlastiti posao i doprinesu obnovi Ukrajine. Program pruža prilagođenu obuku za poduzetništvo, radionice i podršku. Inicijativa se koristi internetskim učenjem i raznim kanalima kako bi doprla do sudionika i pružila im potporu te je stekla impresivnu medijsku pokrivenost zbog svojeg učinka i stručnog znanja o izgradnji kapaciteta.  

Večernje digitalne škole za Ukrajince

Večernja digitalna škola za Ukrajince slovačka je inicijativa koju predvodi Ženský Algoritmus (Ženski algoritam) s ciljem pružanja osposobljavanja o digitalnim vještinama ukrajinskim izbjeglicama, posebno ženama i djevojčicama, diljem Europske unije. Projekt nudi individualne i online boot kampove usmjerene na digitalnu pismenost i razne tehnološke vještine kao što su UX/UI dizajn, upravljanje projektima, testiranje, SQL, analiza podataka i programiranje. Program je osmišljen kako bi pomogao izbjeglicama da se integriraju na lokalno tržište rada i povećaju njihove izglede za zapošljavanje. Večernja digitalna škola znatno je utjecala na pružanje osnovnog osposobljavanja u području digitalnih vještina ukrajinskim izbjeglicama i njihovo osnaživanje za izgradnju boljeg života u novim okolnostima. 

Diia.Digitalno obrazovanje

Izravno iz Ukrajine, Diia.Digital Education, vladina je platforma u Ukrajini razvijena za poboljšanje digitalnih vještina i pismenosti. Nudi besplatno online obrazovanje i resurse za različite skupine, uključujući starije osobe, studente, stručnjake i izbjeglice. Cilj je platforme pružiti kvalitetno digitalno obrazovanje svim Ukrajincima, premostiti digitalni jaz i promicati uključivost. Koristi se umjetnom inteligencijom, strojnim učenjem i personaliziranim načinima učenja na temelju europskog okvira DigComp2.1. Platforma ima više od 1,5 milijuna registriranih korisnika, nudi certifikate i usredotočuje se na pristupačnost, održivost i vidljivost. 

UKR Edukacijski centar

Projekt Ukr Education Hub je srednjoeuropska inicijativa koju podupire Međunarodni Višegradski fond i okuplja ukrajinske obrazovne centre u zemljama Višegrada, odnosno Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. Oni nude besplatne informatičke tečajeve za ukrajinske izbjeglice i interno raseljene osobe u tim zemljama, s naglaskom na razvoj web stranica, grafički dizajn i web dizajn. Projektom se također pruža prilika centrima da konsolidiraju svoje zajednice i pogoduju prekograničnoj suradnji i razmjenama. 

Čovjek u petlji

Human in the Loop je društveno poduzeće koje pruža digitalnu obuku za izbjeglice i pojedince pogođene sukobima, a djeluje putem međunarodnih partnera u Iraku, Jemenu, Ukrajini, Libanonu, Portugalu, Velikoj Britaniji i Afganistanu. Cilj im je odgovoriti na izazove s kojima se suočavaju raseljene osobe pružanjem sveobuhvatnog osposobljavanja u području digitalnih vještina i olakšavanjem mogućnosti rada na daljinu. Organizacija je obučavala i pružala radne mogućnosti za više od 1100 osoba pogođenih sukobima, s naglaskom na osnaživanje žena. Sve njihove aktivnosti provode se na internetu, čineći ih dostupnima ljudima bez obzira na njihovu lokaciju. 

Započnite s IT-om. Cisco4Ukrajina

Započnite s IT-om. Cisco4Ukraine je obrazovni program koji su razvili Cisco Networking Academy i Sveučilište IT i management u Rzeszówu, Poljska. Nudi besplatne internetske tečajeve u području kibersigurnosti i programiranja za ukrajinske izbjeglice, s naglaskom na osnaživanje žena za radna mjesta u području tehnologije radi potpore digitalnoj transformaciji. IT Alslo pruža mentorstvo i savjetovanje o karijeri, s krajnjim ciljem stvaranja portfelja talenta i širenja programa na druge zemlje.

ITSkills4U

Naposljetku, ITSkills4U, projekt Amazon Web Services (AWS) u partnerstvu s vladama Ukrajine i Poljske te nekoliko obuka i poslovnih udruženja u tri zemlje. Cilj mu je osposobiti ukrajinske izbjeglice i interno raseljene pojedince za vještine IKT-a i računalstva u oblaku visoke potražnje. Projekt nudi virtualno osposobljavanje vođeno vlastitim tempom i instruktorom, s naglaskom na računalstvu u oblaku. 

Želite li znati tko su pobjednici EDSA2023? Provjeri ih

 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

    Ukrajina

  • Vrsta inicijative:

    Međunarodna inicijativa