17. 05. 2023.

Snaga javno-privatnih partnerstava u pružanju digitalnih vještina

Sjeli smo s Vincentom Herremanom iz VMWarea kako bismo razgovarali o potencijalu javno-privatnih partnerstava za smanjenje jaza u digitalnim vještinama - i kako VMWare IT akademija to ostvaruje.

Poznati pisac jednom je rekao da „svi govore o vremenu, ali nitko ništa ne poduzima u vezi s njim”. Fraza je smiješna – iako sama izreka nagovještava da su neki izazovi preveliki da bi ih se prevladalo. Za mnoge ljude golem nedostatak talenata s ključnim vještinama u području digitalne tehnologije smatra se upravo takvom vrstom izazova. 

Na situaciju gledam iz drugačijeg kuta. Moj posao u VMwareu je izričito učiniti nešto u vezi nedostatka talenata. Skupina kojoj sam privilegiran voditi, VMware IT Academy, već godinama pomaže u premošćivanju jaza u vještinama pružajući programe obrazovanja profesionalnih vještina. I to ne čini samo VMware. Tehnološke tvrtke svih veličina ulažu se u smanjenje nedostatka talenata kao način vraćanja zajednici.

Premošćivanje jaza između obrazovanja i poduzeća radi izgradnje vještina otpornih na promjene u budućnosti

U IT akademiji prepoznajemo golem potencijal javno-privatnih partnerstava za smanjenje nedostatka vještina na način na koji ni jedno ni drugo ne bi moglo samostalno. Naš je model osnažiti obrazovne ustanove da svojim učenicima podučavaju relevantne, tražene digitalne vještine. Institucije već postavljaju obrazovne temelje. 

Ono što donosimo na stol je stručnost i resursi koji omogućuju institucijama da pruže obuku za vrlo specifične vještine koje su potrebne u radnoj snazi odmah. Uz dobro zaokruženo obrazovanje i vještine spremne za rad učenici se mogu uključiti kao uključiva globalna zajednica i predvoditi pozitivne promjene.

Kako bismo vam dali predodžbu o tome kako to funkcionira, možemo pogledati jednog od naših partnera, eForHum, organizaciju za stručno usavršavanje i treniranje sa sjedištem u Milanu, Italija. eForHum se udružio s nama ne samo kako bismo lokalnim tvrtkama pružili virtualizaciju i talente u oblaku koji su im potrebni, već i pripremili studente za unosno dugoročno zapošljavanje kao stručnjaci za virtualizaciju i računalstvo u oblaku.

To čine koristeći naš VMware softver, tečajeve i certifikate u svojim ponudama obuke.

Ulaganje u vještine: od zanimanja za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju do zaposlenja na puno radno vrijeme kao programer 

Jedan takav student je Giorgio, učenik iz Milana. Kad mu je bilo 11 godina, kupio je svoj prvi server na eBayu. Mladić se posvetio informatičkim studijima pohađajući višu srednju školu za IKT. Tijekom svoje posljednje godine škole otkrio je VMware IT akademiju, a to mu je promijenilo život.

Kako je kazao:

„Bez informatičke akademije danas bih vjerojatno bio programer jer se to najviše uči u školi. Da nisam dobio tu priliku, mislim da ne bih pronašao svoj put. Uvijek sam bio vrlo znatiželjan, i imao sam pravu strast za IT. VMware IT Academy i eForHum dali su mi priliku da ga oblikujem i pomognem mi pronaći svoju strast i to je bio pravi put.”

IT Academy trenutačno podupire više od 500 akademskih institucija diljem Europske unije s našim programskim resursima.

Ako želite saznati više o IT akademiji i našem pristupu smanjenju nedostatka kvalificiranih IT stručnjaka, pozivamo vas da nam se pridružite ovdje.  

O autoru 

Vincent Herreman je ponosan otac, sretan suprug, željan učenik i prirodni vođa. Misija mu je proširiti svoj krug utjecaja i pomoći svima koji su u njemu. Profesionalno to čini od 2001. godine, prvo u pružanju usluga, a kasnije u upravljanju akademskim programima. Za VMware pomaže akademskim institucijama pripremiti svoje studente za buduće poslove nudeći im relevantne resurse kao što su softver, sadržaj kolegija i pristup certifikaciji.

O tvrtki VMWare

VMware je vodeći pružatelj usluga u više oblaka za sve aplikacije, omogućujući digitalne inovacije s kontrolom poduzeća. 
 

© deagreez – stock.adobe.com

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

    Internet stvari

    Softver

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Međunarodna inicijativa