19. 04. 2023.

Premošćivanje manjka talenata u području kibersigurnosti: Komisija pokreće Akademiju vještina u području kibersigurnosti

Europska komisija predstavila je 18. travnja 2023. Akademiju vještina u području kibersigurnosti, jedinstvenu ulaznu točku za ponude osposobljavanja, certifikacije i mogućnosti financiranja u području kibersigurnosti. Osnivanjem ove Akademije Europska komisija želi osigurati koordinirani pristup premošćivanju manjka talenata u području kibersigurnosti.

Europska komisija predstavilaje 18. travnja 2023. novu akademiju za vještine u području kibersigurnosti, koja će se održati na Platformi za digitalne vještine i radna mjesta. Cilj je Akademije za vještine u području kibersigurnosti koordinirani pristup jačanju radne snage EU-a u području kiberprostora. Akademija je predstavljena zajedno s novim aktom EU-a o kibernetičkoj solidarnosti kako bi se potaknula zajednička reakcija na kibernapade.

Akademija za vještine u području kibersigurnosti

Posljednjih godina kiberprijetnje u EU-u drastično su se povećale, a Europa mora ostati otporna i ojačati svoje kapacitete u području kibersigurnosti. Zbog toga je Europska komisija 18. travnja 2023. predstavila Akademiju vještina u području kibersigurnosti, koordinirani pristup premošćivanju manjka talenata u području kibersigurnosti.

Akademija za vještine u području kibersigurnosti bit će jedinstvena ulazna točka za ponude osposobljavanja u području kibersigurnosti, certifikacije, mogućnosti financiranja i sve druge postojeće inicijative usmjerene na promicanje vještina u području kibersigurnosti. U okviru programa Europske godine vještina 2023. Akademija vještina u području kibersigurnosti objedinjuje privatne i javne inicijative usmjerene na promicanje vještina u području kibersigurnosti na europskoj i nacionalnoj razini, posebno onih za usavršavanje stručnjaka u području kibersigurnosti, te ih čini vidljivima na internetskoj platformi. Osnivanjem ove Akademije Europska komisija želi osigurati koordinirani pristup premošćivanju manjka talenata u području kibersigurnosti.

Danas predstavljenim paketom za kiberprostor pokazujemo kako solidarnim djelovanjem možemo izgraditi infrastrukturu, vještine i kapacitete koji su nam potrebni za suočavanje sa zajedničkom rastućom kiberprijetnjom.” Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba

Akademija će biti smještena na Platformi za digitalne vještine i radna mjesta, u posebnom internetskom prostoru koji pruža sve relevantne informacije za Europljane zainteresirane za karijeru u području kibersigurnosti. Organizacije zainteresirane za poboljšanje vještina u području kibersigurnosti u EU-u sada mogu dokazati svoju predanost podnošenjem izjave o vještinama u području kibersigurnosti izravno na DSJP.
 

Stupovi Akademije za kibervještine

Konkretno, Akademija će biti organizirana u četiri posebna stupa:

  1. Prvo, Akademija za vještine u području kibersigurnosti promicat će stvaranje znanja ponudama obrazovanja i osposobljavanja uspostavom zajedničkog pristupa EU-a osposobljavanju u području kibersigurnosti. 
  2. Drugo, Akademija poziva dionike da se obvežu na preuzimanje obveza, poboljšaju rodnu ravnotežu u području kibersigurnosti i uključe mjere za rješavanje problema nedostatka vještina u području kibersigurnosti u nacionalne strategije za kibersigurnost.
  3. U okviru trećeg stupa Akademija će osigurati veću vidljivost mogućnosti financiranja i projekata za aktivnosti povezane s vještinama kako bi se maksimalno povećao njihov učinak.
  4. Naposljetku, Akademija će razviti metodologiju za praćenje evaluacije tržišta i mjerenje napretka postignutog u uklanjanju nedostatka vještina u području kibersigurnosti. 

Krajnji cilj Akademije za kibersigurnost bit će stvaranje zajedničke platforme za akademsku zajednicu, pružatelje usluga osposobljavanja i industriju za suradnju na obrazovnim programima, mogućnostima osposobljavanja, inicijativama financiranja i praćenju razvoja na tržištu rada u području kibersigurnosti.

To je tek početak strategije EU-a za kibersigurnost. Predloženim aktom EU-a o kibernetičkoj solidarnosti i Akademijom vještina u području kibersigurnosti dodatno će se ojačati sposobnost otkrivanja kiberprijetnji, povećati otpornost i pripravnost na svim razinama kibersigurnosnog ekosustava EU-a.

AktEU-a o kibernetičkoj solidarnosti i Akademija vještina u području kibersigurnosti naša su dva nova konkretna instrumenta za odgovor na operativne potrebe EU-a u području kibersigurnosti: aktom se donose konkretne mjere kojima će se EU-u omogućiti da odgovori na prijetnje i napade; a cilj je Akademije ojačati našu bazu vještina kako bismo imali ljude koji su nam potrebni utu svrhu.” Margaritis Schinas, potpredsjednik za promicanje europskog načina života

Akt EU-a o kibernetičkoj solidarnosti

Komisija je zajedno s Akademijom donijela prijedlog Akta EU-a o kibernetičkoj solidarnosti kako bi se potaknule zajedničke i brze mjere za otkrivanje kibernapada i odgovor na njih. Aktom o kibernetičkoj solidarnosti uspostavljaju se kapaciteti EU-a kako bi Europa postala otpornija i reaktivnija pred kiberprijetnjama, uz istodobno jačanje postojećeg mehanizma suradnje. Cilj mu je osigurati sigurno i zaštićeno okruženje za građane i poduzeća te zaštititi kritične subjekte i ključne usluge.

Danas je predstavljen prijedlog europskog kibernetičkog štita. Kako bismo učinkovito otkrili kiberprijetnje velikih razmjera, odgovorili na njih i oporavili se od njih, nužno je da znatno i hitno ulažemo u kapacitete u području kibersigurnosti. Zakon o kibernetičkoj solidarnosti ključna je prekretnica u našem putu prema postizanju togcilja. Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište

Sljedeći koraci

Europski parlament i Vijeće bit će odgovorni za razmatranje predložene Uredbe o Aktu EU-a o kibernetičkoj solidarnosti, kao i ciljane izmjene Akta o kibersigurnosti.

U bliskoj suradnji s Komisijom i državama članicama Agencija EU-a za kibersigurnost (ENISA) i Europski centar za stručnost u području kibersigurnosti (ECCC) nastavit će raditi na vještinama u području kibersigurnosti, čime će se doprinijeti provedbi Akademije vještina u području kibersigurnosti. ENISA će razviti i pilot-projekt kojim će se istražiti uspostava europskog programa potvrđivanja vještina u području kibersigurnosti kako bi se osiguralo da stručnjaci provode potrebna kvalitetna osposobljavanja u području kibersigurnosti.

Za više informacija

Pročitajte više o Akademiji za kibervještine i strategiji EU-a za kibersigurnost.

Pogledajte informativni članak Akademije vještina u području kibersigurnosti i pogledajte ovaj informativni videozapis uz razgovor Anne-Sophie Diehl, službenice za politiku u Europskoj komisiji (GU CNECT), u kojoj objašnjava što je Akademija vještina u području kibersigurnosti EU-a, zašto je stvorena i kako funkcionira u praksi.

 

© Europska unija, 2023.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Cybersecurity

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a