Nazad

eSkills arhiva

Podijeli:

17. 03. 2016.

Predsjednica Republike Hrvatske primila delegaciju inicijative "eSkills for Jobs"

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, jučer je primila delegaciju inicijative “eSkills for Jobs” koju su činili svi partneri hrvatskog ogranka ovog projekta Europske komisije: Visoko učilište Algebra, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Tehničko veleučilište Zagreb, te strukovne i sektorske udruge gospodarstvenika, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora, CISEx – Nezavisni hrvatski izvoznici softvera, te predstavnici tvrtki poput Microsofta i Oraclea. Sastanku su također prisustvovali ambasadori inicijative, Toni Milun i Vedrana Miholić, koji su predsjednici iznijeli svoje viđenje važnosti informatičkog obrazovanja u školama te općenito stjecanja e-vještina.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u uvodnom je obraćanju predstavnicima inicijative naglasila važnost stjecanja e-vještina tijekom obrazovnog procesa ali i u sklopu cjeloživotnog obrazovanja, kao i važnost sustavnog uvođenja informatičkog obrazovanja u osnovne i srednje škole, ne samo kroz predmete vezane uz samu informatiku i kodiranje, već i kroz primjenu digitalnih tehnologija i metoda učenja u svim predmetima. Naročiti je naglasak u uvodnom obraćanju predsjednice stavljen na poticanje mladih da se odluče za prirodoslovne i inženjerske studije te činjenicu da na ovim vrstama studija nedostaje djevojaka koje bi valjalo dodatno motivirati.

Delegacije inicijative "eSkills for Jobs" na jučerašnjem sastanku kod Predsjednice Republike Hrvatske

Delegacije inicijative “eSkills for Jobs” na jučerašnjem sastanku kod Predsjednice Republike Hrvatske (Fotografija: Ured Predsjednice Republike Hrvatske, Tomislav Bušljeta)

U nastavku susreta, Hrvoje Balen. nacionalni koordinator inicijative “eSkills for Jobs” predsjednici Grabar-Kitarović ukratko je prezentirao stanje u hrvatskom ICT sektoru, govoreći primarno o prilikama i izazovima koji pred njim stoje. U hrvatskom ICT sektoru trenutačno radi nešto više od 39 tisuća profesionalaca (temeljem europske ankete o ranoj snazi, LFS), a godišnje se na portalima za zapošljavanje pojave oglasi za novinh 2500 radnih mjesta u ovom sektoru. Kako oko 1500 studenata godišnje završava studije računarstva a od tog broja njih 850 odmah izlazi na tržište rada, hrvatske tvrtke već i sada osjećaju problem s nalaženjem zaposlenika. Istovremeno, na tržištu rada postoji više od 5000 nezaposlenih osoba sa zastarjelim ICT zvanjima (i znanjima) kojima bi se, kroz razne procese cjeloživotnog obrazovanja i prekvalifikacije, mogla dati nova šansa za zapošljavanje u atraktivnom i konkurentnom sektoru.

Hrvatski ICT sektor pritom se može pohvaliti velikim rastom izvoza tijekom proteklih godina i činjenicom da su ICT tvrtke mahom vrlo zdrave te da među njima ima izuzetno malo tvrtki koje bi bile blokirane, porezni dužnici ili neisplatitelji plaća. Međutim, Hrvatska kao država po nizu kriterija vezanih uz digitalizaciju i informatizaciju još uvijek zaostaje za prosjekom EU, s kojim je izjednačena tek po kriteriju integracije digitalnih tehnologija u život te, donekle, po korištenju Interneta. U segmentima povezivosti, dostupnog ljudskog kapitala i javnih digitalnih usluga, Hrvatska se nalazi znatno ispod europskog prosjeka.

Delegacije inicijative "eSkills for Jobs" na jučerašnjem sastanku kod Predsjednice Republike Hrvatske

Ambasador inicijative “eSkills for Jobs”, Toni Milun, u susretu s Predsjednicom Repubilke Hrvatske, Kolindom Grabar-Kitarović. (Fotografija: Ured Predsjednice Republike Hrvatske, Tomislav Bušljeta)

Predstavnici inicijative “eSkills for Jobs” i predsjednica u nastavku susreta razgovarali su o ključnim temama koje bi mogle osigurati rast, razvoj i veći udio IT sektora u hrvatskom gospodarstvu. Neke od tih tema su, primjerice, poticanje izvoza i internacionalizacija domaćeg IT sektora, problematika nekonkurentnog opterećenja plaće i drugih nameta, neadekvatno obrazovanje mladih nakon završetka formalnog obrazovanja kao i problematika obaveznog računarstva ili informatike u školama. IT sektor također, zasad, nije dobio svoju priliku kroz Strategiju pametnih specijalizacija i valjalo bi snažnije raditi na promociji ICT zanimanja te uključivati djevojke i žene u sve ove promocijske aktivnosti. U konačnici, zaključeno je, ne samo što bi ovi koraci mogli dodatno osnažiti domaći ICT sektor, već bi i mladi imali veću motivaciju ostati u Hrvatskoj.

Inicijativa “eSkills for Jobs” uključit će se, na poziv predsjednice i njezina ureda, i u buduće aktivnosti vezane uz promociju digitalnih vještina i gospodarsku promociju hrvatskog ICT sektora, zaključeno je na sastanku.

Videoizjavu predsjednice možete pogledati ovdje.

Saznaj više