Nazad

Novosti

Podijeli:

18. 11. 2022.

Poticanje istraživanja i obrazovanja u području umjetne inteligencije: sveučilišta udružuju snage kako bi ponudila bolje programe i tečajeve

Europska sveučilišta udružuju snage kako bi ponudila privlačne programe u području umjetne inteligencije. Tekst SCAI-ja (Sorbonneov centar za umjetnu inteligenciju) i Saveza 4EU+.

Sve veća relevantnost, opseg i utjecaj rasprava o umjetnoj inteligenciji u Europi neosporni su. Konkretno, službenim aktom Europske unije o umjetnoj inteligenciji o tom pristupu osposobljavanje u području umjetne inteligencije postaje ključan element i za zemlje i za ljude u europskom bloku i šire.

Francuska je, primjerice, brzo postavila istraživanje i obrazovanje u području umjetne inteligencije kao prioritetno pitanje pokretanjem velikih poziva za financiranje, kao što je projekt „Vještine i obrti budućnosti”, za koji je Sveučilište Sorbonne bilo uspješno te je od francuske nacionalne istraživačke agencije primilo gotovo 7 milijuna eura. Tim se financiranjem nastoje predvidjeti radna mjesta i vještine koji će biti potrebni u budućnosti u području umjetne inteligencije te pružiti potpora obrazovnim ustanovama u razvoju diploma i tečajeva za stručnjake u području umjetne inteligencije koji će biti dobro opremljeni kako bi odgovorili na te potrebe. 

Umjetna inteligencija u visokom obrazovanju EU-a: slučaj Saveza 4EU+ 

Kako izgleda ta sve veća važnost umjetne inteligencije u kontekstu europskog visokog obrazovanja i koji su pristupi potrebni kako bi se osiguralo da se na njezine buduće posljedice odgovori na djelotvoran način? 

Suradnja je važan pokazatelj bogatstva europskog visokog obrazovanja. Sveučilište Sorbonne ima sreće da ima koristi od širokog raspona mogućnosti u istraživanju i obrazovanju zahvaljujući multilateralnom i interdisciplinarnom radu europskih sveučilišta. Za nas je jedan od glavnih pokretača takvih mogućnosti Savez 4EU+, koji se sastoji od sedam europskih sveučilišta sa zajedničkim vrijednostima, uključujući multidisciplinarnost, poticanje inovacija i promicanje otvorene znanosti.  

Djelovanje Saveza temelji se na četiri vodeće inicijative, uključujući vodeću inicijativu br. 3: „Digitalizacija, modeliranje i transformacija”, u koju smo čvrsto uključeni i uključeni. Ta vodeća inicijativa obuhvaća niz pozitivnih inicijativa za razvoj obrazovanja u području umjetne inteligencije, uključujući stvaranje združenih diplomskih studija i zajedničkih tečajeva. Ovaj pristup integrirane suradnje omogućuje interdisciplinarnosti, ključnom pokretaču inovacija, da djeluje u središtu obrazovnih programa. 

„Razmišljanje o umjetnoj inteligenciji” – prozor u budućnost 

„Razmišljanje o umjetnoj inteligenciji”, novi otvoreni internetski tečaj koji su razvili SCAI (Sorbonneov centar za umjetnu inteligenciju) i Savez 4EU+, samo je jedan primjer tog pristupa. Slobodna i otvorena za sve, a od posebnog interesa za studente diplomskih studija i doktorande, poziva ljude da se upoznaju s etičkim, sociološkim i pravnim posljedicama tehnologija umjetne inteligencije. Tečaj obuhvaća 11 online lekcija, koje vode priznati stručnjaci za umjetnu inteligenciju, u fleksibilnom formatu kako bi se olakšala pristupačnost.

Mjere kao što je „Razmišljanje o umjetnoj inteligenciji” iznimno su važne jer sudionicima pružaju alate koji će postati neophodni u budućnosti: podatkovna pismenost, na primjer, i kritičko razmišljanje.

Iako su te promjene nesumnjivo korak u pravom smjeru, one su tek početak.

Kako bismo doista osigurali da će se naši budući studenti umjetne inteligencije moći suočiti s izazovima i složenostima tog područja za deset, dvadeset, pedeset godina, prvo moramo ići dalje u interdisciplinarnosti, prepoznajući je kao temeljni aspekt budućih akademskih programa. Uz taj poticaj, trebali bismo se više usredotočiti i na međusektoralnost povezivanjem, primjerice, vanjskih poduzeća s projektima osposobljavanja. 

Jedan je od takvih primjera program SOUND.AI Sveučilišta Sorbonne, koji financira MSCA COFUND, a kojim se potiče izvrsnost u osposobljavanju i pruža potpora u razvoju karijere doktorskih kandidata. 

Jasno je da se buduće potrebe umjetne inteligencije ne mogu zadovoljiti same. Institucije moraju proširiti ne samo svoju mrežu suradnika, već i svoje perspektive. 

 

O autoru

Nakon doktorata iz digitalne humanistike na Sveučilištu Sorbonne, Xavier Fresquet sudjelovao je u stvaranju centra za umjetnu inteligenciju Sveučilišta Sorbonne, SCAI, 2019. Sada je zamjenik ravnatelja SCAI-ja, a kao istraživački inženjer razvija istraživanja u području muzikologije i primijenjene umjetne inteligencije.

O Sveučilištu Sorbonne

Sveučilište Sorbonne je multidisciplinarno, istraživačko intenzivno sveučilište svjetske klase. Smješten u srcu Pariza, s regionalnom prisutnošću, predan je uspjehu svojih studenata i suočavanju sa znanstvenim izazovima 21. stoljeća. Zahvaljujući 55.300 studenata, 6.400 akademskih istraživača i partnerskih istraživača te 3.600 administrativnih i tehničkih djelatnika koji ga čine svakodnevnom stvarnošću, Sveučilište Sorbonne promiče raznolikost, kreativnost, inovacije i otvorenost prema svijetu.

 

© pickup – stock.adobe.com

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

  • Razina digitalnih vještina:

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Francuska

  • Vrsta inicijative:

    Međunarodna inicijativa