Nazad

Novosti

Podijeli:

09. 06. 2022.

Oporavak tržišta rada nakon pandemije na vidiku

CEDEFOP-ov internetski alat Skills-OVATE povećao je broj internetskih oglasa za posao, što upućuje na to da se 2021. europsko tržište rada oporavlja od poremećaja uzrokovanih koronavirusom. 

CEDEFOP-ov internetski alat Skills-OVATE povećao je broj internetskih oglasa za posao, što upućuje na to da se 2021. europsko tržište rada oporavlja od poremećaja uzrokovanih koronavirusom. 

Skills-OVATE nudi detaljne informacije o poslovima i vještinama koje poslodavci traže, na temelju internetskih oglasa za posao iz 28 europskih zemalja. Broj oglasa na internetu 2021. bio je 52 % veći u usporedbi s prethodnom godinom i gotovo dvostruko veći u odnosu na 2019. godinu, prije pandemije. Međutim, taj broj radnih mjesta ne dovodi automatski do otvaranja radnih mjesta i rasta zaposlenosti. Trendovi impliciraju da je potraga za talentima u porastu i kako oporavak napreduje, tvrtke postaju optimističnije.

U Sloveniji, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Litvi, Italiji i Portugalu broj OJA-a povećao se 2021. za 100 % ili više. Međutim, u Bugarskoj se broj objavljenih SLA-ova neznatno smanjio u odnosu na 2020. Rast OJA-a bio je najznačajniji u drugom tromjesečju 2021. 

Pandemija je imala i strukturniji učinak na dinamiku tržišta rada zbog mjera ograničavanja socijalnih kontakata, a zapošljavanje se povećalo upotrebom internetskih portala za zapošljavanje. U usporedbi s 2019. najbrže su rasli ugovori o radu na radnom mjestu za uloge u proizvodnji, građevinarstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi, koji su se prije pandemije manje oglašavali u digitalnom obliku. Vidljiv prelazak s tradicionalnih kanala zapošljavanja na OJA-e vidljiv je i u sektorima ugostiteljstva, prodaje i osobnih usluga. 

CEDEFOP će 2022. nastaviti proširivati svoju analizu Skills-OVATE kako bi pratio trendove i savjetovao europsku politiku u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te vještina. 
 

 

© xartproduction – stock.adobe.com

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Međunarodna inicijativa