Nazad

Aktualno

Podijeli:

10. 04. 2023.

Online upisi u škole i vrtiće u Hrvatskoj

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva dovršio je projekt „Informatizacija procesa i uspostave cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“

Nema više odlaska na šaltere, čekanja u redovima i prikupljanja raznih potvrda i dokumenata. Roditelji od sada djecu u vrtiće, osnovne i srednje škole ili đačke domove mogu upisati lako i jednostavno – online – putem portala e-Građani! Rezultat je to projekta „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“ kojeg je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva uspješno završio u ožujku ove godine. Nakon prijave preko portala e-Građani i odabira usluge e-Upisi, lako se pretraže sve ustanove koje provode upise.

Ovim projektom digitalizirao se proces upisa u cjelokupnu vertikalu odgojnih i obrazovnih ustanova.

Za prijavu djeteta u vrtić, školu i đački dom, kao i za prijave u programe obrazovanja odraslih, te za prijave na visokoškolske ustanove – više neće biti potrebno donositi bilo kakve potvrde, nego će sustav sve te podatke sam izvlačiti iz odgovarajućih registara nadležnih državnih tijela koja su dosad građanima te potvrde izdavali na svojim šalterima – rekao je državni tajnik Bernard Gršić.

Provedbom ovog projekta i korištenjem u cijelosti digitalnog procesa upisa direktno će biti olakšan rad povjerenstava za upis u 2.200 ustanova, te smanjeno administrativno opterećenje za 155.200 učenika, odnosno, za oko 248.000 roditelja/staratelja na godišnjoj razini.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Srednja

  • Geografski opseg - Država:

    Hrvatska

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa