Nazad

Aktualno

Podijeli:

09. 05. 2023.

Održan Festival vještina na Europskom trgu u Zagrebu

Povodom Europske godine vještina i Dana Europe

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, mnogobrojni građani i predstavnici medija obilježili su Dan Europe – rođendan Europske unije, Festivalom vještina na Europskom trgu u Zagrebu. Festival je organiziran u zajedno s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, veleposlanstvima država članica Europske unije akreditiranim u Hrvatskoj, Agencijom za mobilnost i programe EU-a, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji, nacionalnom kontaktnom točkom za Europsku godinu vještina.

Danom Europe, koji se obilježava svake godine 9. svibnja, slavi se mir i zajedništvo. Ovaj datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije“ kojom je Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, 1950. godine iznio svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi.

Glavni tematski povod ovogodišnjeg festivala i proslave Dana Europe bilo je obilježavanje Europske godine vještina 2023., ali i obilježavanje 10. godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Na svečanom otvorenju govorili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko-Zgombić, direktor za urede Europskog parlamenta u državama članicama Stephen Clark, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev te veleposlanica Kraljevine Švedske u Hrvatskoj Nj. E. Diana Helen Madunic kao predstavnica švedskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Foto: EK

Čestitajući okupljenim građanima Dan Europe, Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske u svom obraćanju istaknuo je: „Na Dan Europe obilježavamoviše od sedam desetljeća mirovnog projekta na kontinentu. Ove godine slavimo i 10. godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. U proteklom desetljeću ovo je ojačalo naš međunarodni položaj te smo realizirali dva strateška cilja – jedina smo država u povijesti Unije koja je na isti dan ušla u Europodručje i Schengenski prostor, 1. siječnja 2023.“

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je: „Europske vrijednosti one su mira, demokracije, tolerancije, jednakosti – i, prije svega, solidarnosti. Kako je predviđao još Robert Schuman, Europa se neće stvoriti odjednom niti po jednom jedinstvenom planu, već kroz konkretna postignuća koja će zatim generirati istinsku solidarnost.”

Više od ¾ tvrtki u Europskoj uniji teško pronalazi radnike s potrebnim vještinama. Od ukupnog broja zaposlenih samo 37 % odraslih redovito se dodatno osposobljava, a tek 40 % odraslih i svaka treća zaposlena osoba u Europi nema osnovne digitalne vještine

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev čestitao je okupljenima rođendan Europske unije, uz posebne čestitke Hrvatskoj povodom 10 godina hrvatskog članstva u Uniji. Naglasio je da 2023. i Europska godina vještina, a to je ove godine komunikacijski fokus svih europskih institucija jed gotovo svakoj državi članici nedostaje kvalificirane radne snage, gotovo u svim sektorima i na svim razinama obrazovanja. „Više od ¾ tvrtki u Europskoj uniji teško pronalazi radnike s potrebnim vještinama. Od ukupnog broja zaposlenih samo 37 % odraslih redovito se dodatno osposobljava, a tek 40 % odraslih i svaka treća zaposlena osoba u Europi nema osnovne digitalne vještine. Zato će Europska godina vještina 2023. biti onaj potrebni poticaj da ostvarimo cilj od najmanje 80 % digitalno pismenih građana u Europskoj uniji,” zaključio je Zlatev.

Stephen Clark, direktor za urede Europskog parlamenta u državama članicama naglasio je posebnost ovogodišnje proslave: “Dan Europe je za Hrvatsku u 2023. poseban budući u ovoj godini postala dio eurozone i schengenskog prostora, i obilježava 10. godišnjicu članstva. Europska unija simbol je demokracije i temeljnih vrijednosti, način na koji poslujemo i suočavamo se s izazovima. Ona je simbol nade i mira, podsjetnik da se na europskom projektu stalno radi, da se on razvija, napreduje i spreman je odgovoriti na sve izazove.”

Posjetitelji Festivala vještina imali su priliku razgledati štandove država članica Europske unije, upoznati se s radom Udruženja obrtnika grada Zagreba, informirati se o programima mobilnosti i sudjelovali u raznim aktivnostima. Saznali su više o programu obrtničkih škola ambasadora Europskog parlamenta čije su učenice i učenici prezentirali svoja znanja i vještine. Različite radionice za kognitivne, komunikacijske i digitalne vještine pod vodstvom Instituta za inovacije, kao i radionica o europskoj platformi eTwining za školsko obrazovanje i jačanje vještina učenika i nastavnika, održane su u Kući Europe na Europskom trgu.


 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

  • Geografski opseg - Država:

    Hrvatska

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a