05. 12. 2023.

Odjel za digitalne vještine u ne-ICT profesijama – Prijavite se do 10. siječnja!

Platforma za digitalne vještine i radna mjesta (DSJP) poziva stručnjake iz različitih sektora da se pridruže novoj skupini stručnjaka usmjerenih na digitalne vještine u zanimanjima koja nisu u području IKT-a. Prijavite se do 10. siječnja kako biste bili dio ove radne skupine!

Poziv sudionicima

Platforma za digitalne vještine i radna mjesta (DSJP) poziva stručnjake iz različitih sektora da se pridruže internetskoj radnoj skupini (quad) usmjerenoj na digitalne vještine u zanimanjima koja nisu u području IKT-a. Potičemo stručnjake s velikim interesom za promicanje digitalnih vještina da se prijave i aktivno doprinesu ciljevima tima. Momčad će trajati od siječnja do lipnja 2024..  

Digitalne vještine u zanimanjima koja nisu u području IKT-a  

U Europi je za više od 90 % radnih mjesta potrebno osnovno digitalno znanje, ali 42 % Europljana nema te vještine, što utječe na digitalnu konkurentnost EU-a. Odlukom o digitalnom desetljeću utvrđeni su ambiciozni ciljevi za 2030. kojima je cilj da 80 % europskih građana ima osnovno digitalno znanje i 20 milijuna stručnjaka u području IKT-a u Europi. U izvješću o stanju digitalnog desetljeća 2023. ocjenjuje se napredak u postizanju uspješne digitalne transformacije, kako je navedeno u programu politike digitalnog desetljeća 2030. Unatoč znatnim ulaganjima (26,9 milijardi EUR), predviđanja upućuju na to da EU možda neće ispuniti svoje ciljeve, pri čemu samo 59 % Europljana ima osnovne digitalne vještine do 2030. bez daljnjeg djelovanja. U izvješću o digitalnom desetljeću i kardinalskim točkama ističe se hitna potreba za digitalnim vještinama u svim sektorima, uključujući IKT i tradicionalna zanimanja u digitalnoj transformaciji Europe.

Posebno postoji sve veća potreba za stručnjacima iz industrije s naprednim digitalnim vještinama, poznatima kao „digitalni integratori”, posebno u ključnim područjima kao što su medicina i poljoprivreda. Ti stručnjaci imaju ključnu ulogu u iskorištavanju digitalnih tehnologija kao što su umjetna inteligencija, proširena stvarnost i analiza podataka u svrhe kao što su točne dijagnoze, osposobljavanje i optimizacija proizvodnih procesa.

Platforma za digitalne vještine i radna mjesta

Platforma za digitalne vještine i radna mjesta dom je inicijativa za digitalne vještine i radna mjesta u Europi. Pruža širok raspon visokokvalitetnih informacija, resursa i mogućnosti u području digitalnih vještina i radnih mjesta na svim razinama, od osnovnih do naprednih. Novi korisnici mogu pronaći pristupačan i ažuriran uvid u najnovije trendove u području digitalnih vještina, dok iskusniji stručnjaci mogu imati koristi od ciljanog sadržaja relevantnog za njihovo područje stručnosti.   

U samom središtu Platforme nalazi se raznolika zajednica Platforme za digitalne vještine i radna mjesta, koju čine organizacije i dionici aktivni u promicanju digitalnih vještina na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Odjel: Poziv na sudjelovanje

Tim „Digitalne vještine u ne-ICT profesijama” surađivat će online od siječnja do lipnja 2024..  Ključni rezultati bit će podijeljeni unutar zajednice DSJP-a, koja se sastoji od više od 10,000 članova u području digitalnih vještina i radnih mjesta, a bit će priopćeni stručnjacima Europske komisije.

Članovi tima dijele odgovornosti za ciljeve i zadatke, koji su postavljeni pod vodstvom vođe momčadi i obvezuju se na radno opterećenje od 1 ili 2 sata tjedno (uključujući vrijeme za mjesečne pozive).   

Sudjelovanjem u ekipi imat ćete priliku donijeti svoje jedinstveno znanje i perspektivu u međunarodno okruženje. Tim, koji se sastoji od otprilike 10 – 20 odabranih članova, surađivat će tijekom šest mjeseci na izradi vrijednih rezultata, kao što su dokument o viziji, preporuke o politikama, podcastovi ili alati.  

Glavna pitanja na koja će se ekipa obratiti

  • U kojim netehnološkim industrijama raste potražnja za digitalnim vještinama i koji su specifični skupovi vještina u potražnji?  
  • Kako možemo definirati i identificirati digitalne integratore i koje su ključne značajke stručnjaka s naprednim digitalnim vještinama?  
  • Koje se strategije mogu provesti za razvoj naprednih digitalnih kompetencija u tradicionalnim sektorima?
  • Postojeli uspješne studije slučaja ili najbolje prakse u integraciji naprednih digitalnih vještina u netehnološkim industrijama iz kojih možemo učiti?  

Postupak podnošenja zahtjeva  

Ako posjedujete znanje i stručnost u području digitalnih vještina i želite surađivati sa stručnjacima istomišljenicima, pozdravljamo vašu prijavu. 

Prijavite se do 10. siječnja 2024. u 23:59 sati po srednjoeuropskom vremenu ovdje.

Kandidati će o rezultatima biti obaviješteni tjedan dana nakon isteka roka. Za sve upite slobodno se obratite communications@digitalskillsjobs.eu

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Internet stvari

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a