Nazad

Novosti

Podijeli:

05. 01. 2023.

Novo izvješće: Više žena studira u IT-u, ali se odustaje od struke

Udio žena koje studiraju IT je u porastu, ali manje žena nego muškaraca odabire raditi u IT-u nakon obrazovanja. To je prikazano u novom izvješću koje su pripremili Švedska agencija za gospodarski i regionalni rast i švedsko tijelo za visoko obrazovanje.

Švedska agencija za gospodarski i regionalni rast i švedsko tijelo za visoko obrazovanje (UKÄ) zajednički su istražili kako se može razviti ponuda digitalne izvrsnosti. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 69 programa na Sveučilištu primijenjenih znanosti, sveučilištu visokog obrazovanja i poslijediplomskim programima u IT-u. Većini programa zajednička je prekomjerna zastupljenost muškaraca, dok sve više žena odlučuje studirati u IT-u.

Udio žena koje studiraju u IT-u polako se povećava

Udio žena koje pohađaju osposobljavanje u području IT-a povećao se s 26 – 30 % između 2012. i 2020. Stoga dolazi do sporog povećanja i može potrajati neko vrijeme prije nego što rodna raspodjela bude ujednačena i vidljiva među IT stručnjacima.

Programi povezani s IT-om s najvećim udjelom žena inženjerski su programi u području kemijske i biotehnologije. U 2020. 62 % novih sudionika u obrazovanju bile su žene. Ostali programi s visokim udjelom žena su informacijska i komunikacijska tehnologija te informatička i sistemska znanost.

Žene napuštaju posao u IT-u

Drugi rezultat je da je izvješće pokazalo da žene rade u manjoj mjeri od muškaraca u IT struci nakon obrazovanja. To nije vijest sama po sebi. U prethodnom izvješću švedske agencije za gospodarski i regionalni rast i UKÄ-a iz 2020. pokazalo se da žene same po sebi ne žele raditi u IT-u, čak i ako su u njoj osposobljene. Stoga bi više žena u IT industriji imalo učinak samopouzdanja na ponudu vještina. Stoga je jedna od mogućnosti za poboljšanje ponude vještina poticanje većeg broja žena da ostanu u IT-u.

Velika razlika u plaćama između muškaraca i žena u Italiji

Općenito, muškarci su plaćeni više od žena u IT-u, iako imaju isto obrazovanje. U svim IT zanimanjima muškarci zarađuju 7 – 20 % više od žena. Obrazovanje koje dovodi do najviše plaće za žene je industrijska ekonomija i organizacija, gdje je prosječna plaća 409 000 SEK godišnje. To je i obrazovanje u kojem muškarci primaju 79 000 SEK više u prosječnoj plaći, što je najneravnopravnija raspodjela plaća svih obrazovanja uključenih u istraživanje.

Međutim, jedan od programa doveo je do veće plaće među ženama nego među muškarcima, što je diplomski studij elektronike, računalnih znanosti i automatizacije. Prosječna plaća među ženama iznosila je 390,000 SEK u usporedbi s 342,000 SEK za muškarce.

U jednoj od najčešćih zanimanja u IT-u, programerima softvera i sustava, žene zarađuju prosječno 487,000 SEK godišnje. Međutim, najniža prosječna plaća nalazi se među pomoćnim tehničarima, gdje žene zarađuju 379 000 SEK godišnje.

Ovdje možete pročitati više o IT zanimanjima koje žene odabiru.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Švedska

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa