14. 06. 2024.

Naporima HUP-a za poduzetnike osigurano više od 500 milijuna kuna dodatnih bespovratnih sredstava za projekte usmjerene na istraživanje i razvoj

Nakon višemjesečne neizvjesnosti, na stranicama www.strukturnifondovi.hr  objavljena je Odluka o povećanju alokacije za „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II“ (tzv. IRI 2 natječaj). Alokacija je povećana za 536.903.873,84 kn kako bi se projektnim prijedlozima usmjerenim na istraživanje i razvoj, a koji su zadovoljili u svim fazama postupka dodjele, osiguralo financiranje. HUP je zadovoljan odlukom resornih ministara koji su prepoznali potencijal i značaj ovih projekata te im ovim bespovratnim sredstvima dali dodatan vjetar u leđa i osigurali njihovu provedbu.

Podsjetimo, HUP-Udruga profesionalaca za fondove EU i HUP ICT još su na jesen 2020. godine zatražile od resornog ministarstva da se osiguraju dodatna sredstva za šezdesetak projekata koji su ocjenjeni izvrsnima, no za njih nije bilo novaca u inicijalnoj omotnici Poziva. Apel smo i javno objavili u veljači jer smatramo da prilike za ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj moramo prepoznati i podržati s obzirom da će nam upravo takva ulaganja omogućiti dodatna zapošljavanja stručnih i visoko obrazovanih kadrova te stvaranje izvozno orijentiranih kvalitetnih proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti.  Republika Hrvatska jedna je od zemalja s najmanjom stopom ulaganja u istraživanje i razvoj u gospodarstvu na razini EU, što je apostrofirano u smjernicama za reformu od strane EU kroz dokument „National Development Strategy Croatia 2030 Policy Note: Growth, Competitiveness and Innovation“, kojim je jasno utvrđeno koliko RH kaska za ostatkom razvijenih EU zemalja u proporcionalnosti ulaganja u Istraživanje i razvoj te kojim se daju smjernice RH u novom razdoblju o potrebi povećanja tih ulaganja. Bez ciljanog ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije Hrvatska gubi svoju konkurentsku prednost pred ostalim članicama Europe i svijeta.

Očekujemo da će HUP u sljedećoj fazi moći značajnije sudjelovati kao socijalni partner po pitanju procjene i evaluacije projekata, a ne samo kao prijavitelj na otvorenim pozivima.

HUP će i dalje nastaviti inzistirati na promjeni strategije pametne specijalizacije i uvrštenju dodatnih područja poput ICT-a kao vertikalnih prioriteta čime bi veća količina firmi mogla aplicirati za sufinanciranje projekata istraživanja i razvoja.

Saznaj više

 • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

  Digitalne vještine

 • Razina digitalnih vještina:

  Osnovno

 • Geografski opseg - Država:

  Hrvatska

 • Vrsta inicijative:

  Institucionalna inicijativa EU-a