17. 03. 2023.

Mentorstvo izvrsnosti. Posvećenost talentima budućnosti

Španjolska poduzeća zabrinuta su zbog nedostatka talenta u području STEM-a koji dolaze iz centara visokog obrazovanja. Osim toga, svjesni su da je pronalaženje talenata u tim područjima i zadržavanje ključno poboljšati njihove stope produktivnosti i njihov račun dobiti i gubitka.

Iz projekta Žene i inženjerstvo Kraljevske akademije inženjerstva surađujemo s mnogim tvrtkama kako bismo povećali broj mladih ljudi koji odluče provesti ovu vrstu studija, usredotočujući se na žene i pomažući tim tvrtkama da imaju izravan pristup talentima koji dolaze s sveučilišta.

Jedan od programa koji najviše pomaže otkriti i zadržati talent je odličan mentorstvo. Program koji se pokazao kao odličan katalizator za proces učenja i za mentore i za umove. Okruženje povjerenja koje se stvara omogućuje nam da dijelimo iskustva, mišljenja, postavljamo pitanja, postavljamo izazove i pronalazimo odgovore koji nam omogućuju da rastemo i zajedno napredujemo.

Možda je prva mentorska škola bila „saloni” koji su se pojavili u Europi u 18. stoljeću, posebno u Francuskoj, a koji su bili ženski teritoriji, iz Les saloniers, kao što su Madame de Longueville, Marquise de Sablé, Madame de Sévigné ili Madame de la Fayete. Dame koje pripadaju visokom društvu trenutka. Te su učionice predstavljale novi prostor za učenje koji po prvi put dijele muškarci i žene pod jednakim uvjetima. Tipične za ove dvorane bile su, među ostalim, Montesquieu, Moliere ili Voltaire.

Uskoro ćemo započeti sedmo izdanje ovog programa i, od prvoga, ovu inicijativu zamišljamo kao instrument za poboljšanje talenata te generiranje i dijeljenje znanja. Prvi je prije, ne možemo dijeliti znanje ako ga ne generiramo prvi i ne možemo ga generirati ako nemamo dovoljno talenta da to učinimo. Talent i znanje temelj su ljudskog napretka.

Hvala sveučilištima na potpori studentima izvan učionice, stipendiranju tih žena i, uz to, dajući im priliku da se obuče u ovom programu. Hvala tvrtkama, posebice AMETIC partnerima, što su nam pomogli da ga financiramo i, prije svega, što nam je snabdijevao izvrsne mentore.

S ovim programom, M & I projekt daje jasnu predanost talentima koji će dizajnirati budućnost, posebno ženskom. Vrijeme je da žene predvode hitne promjene koje svijet treba.

Ožujak 2023.

Dr. sc. Sara Gomez Martin (razdvojba)

Voditeljica projekta Žene i inženjerstvo

Kraljevska akademija inženjerstva Španjolske

 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

    Robotika

    Softver

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Srednja

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Španjolska

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa