23. 06. 2022.

LUMI: Novo europsko superračunalo

Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi 13. lipnja otvorilo je svoje najnovije superračunalo LUMI, smješteno u gradu Kajaani u Finskoj. LUMI je najbrže i energetski najučinkovitije superračunalo u Europi, a sada je i treće najbrže na svijetu. Riječ je o zajedničkom naporu Zajedničkog poduzeća EuroHPC i konzorcija deset europskih zemalja.

Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi otvorilo je 13. lipnja svoje najnovije superračunalo LUMI, smješteno u gradu Kajaani u Finskoj

LUMI je najbrže i energetski najučinkovitije superračunalo u Europi, a sada je i treće najbrže na svijetu. Riječ je o zajedničkom naporu Zajedničkog poduzeća EuroHPC i konzorcija od deset europskih zemalja: Finska, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Island, Norveška, Poljska, Švedska i Švicarska.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: 

Danas je to važan korak prema digitalnoj i zelenoj transformaciji Europe. Lumi je danas najbrže i energetski najučinkovitije superračunalo u Europi i jedno od najmoćnijih u svijetu. Zahvaljujući svom ogromnom računalnom kapacitetu, Lumi će omogućiti znanstvena otkrića u, primjerice, medicini i klimatskom istraživanju mnogo bržim tempom. To bi moglo biti u razvoju cjepiva, dijagnozi raka ili ublažavanju učinaka klimatskih promjena. Ovo je odličan primjer ogromnog potencijala umjetne inteligencije za poboljšanje naših života. 

LUMI je prvo predeksaskalarno superračunalo Zajedničkog poduzeća EuroHPC koje će se staviti na tržište i ima očekivanu najvišu učinkovitost od 550 petaflopsa, što iznosi 550 milijuna milijardi izračuna u sekundi, a istodobno se u potpunosti napaja energijom iz obnovljivih izvora. LUMI upotrebljava prirodne sustave skupljanja, a proizvedena otpadna toplina upotrebljavat će se za oko 20 % centraliziranog grijanja u Kajaaniju, čime će se znatno smanjiti godišnji ugljični otisak cijelog grada. 

LUMI će biti dostupan europskim korisnicima u rujnu 2022., a kako je izjavila potpredsjednica Vestager, doprinijet će ubrzanju stvaranja novog znanja i rješenja za globalne izazove u društvu. 

Računalna snaga LUMI-ja nadopunit će postojeća superračunala zajedničkih poduzeća EuroHPC: Discoverer u Bugarskoj, MeluXina u Luksemburgu, Vega u Sloveniji i Karolina u Češkoj. U tijeku su još tri superračunala EuroHPC-a, LEONARDO u Italiji, Deucalion u Portugalu i MareNostrum 5 u Španjolskoj. 

Otkrijte LUMI, Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi i inauguracijsko priopćenje za medije. 
 

 

© Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Računalstvo visokih performansi

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a