Nazad

Novosti

Podijeli:

26. 05. 2022.

Latvijski partneri za digitalne vještine raspravljaju o načinima i metodama suradnje za postizanje ciljeva digitalnog desetljeća Europe

Latvijsko udruženje za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (LIKTA) organiziralo je 25. svibnja praktični internetski seminar „Digitalno desetljeće – europski i latvijski resursi za digitalne vještine”, na kojem su sudionici predstavljeni i Europskoj platformi za digitalne vještine i radna mjesta i Latvijskoj platformi za partnerstvo za digitalne vještine.

  • Europska platforma za digitalne vještine i radna mjesta pokrenuta je u svibnju 2021.  Tijekom godine ovdje je objavljeno više od 2000 korisnih resursa: studije i statistike, kurikulumi i internetski tečajevi, alati za procjenu znanja za različitu publiku. Platforma pruža i informacije o strategijama i najboljim praksama država članica EU-a za promicanje digitalnih vještina, kao i ažurirane informacije o vijestima o digitalnim vještinama te internetskim seminarima i konferencijama. Trenutačno je na platformi registrirano više od 4000 redovitih korisnika.
  • Latvijska platforma za partnerstvo za digitalne vještine dostupna je od siječnja 2022. i na njoj se prikupljaju resursi za digitalne vještine dostupni u Latviji koje su razvili partneri – centri za digitalno osposobljavanje, poduzeća iz sektora IKT-a, državne i općinske organizacije te se pružaju informacije o aktualnim događanjima u Latviji i Europi.

Na seminaru je sudjelovalo više od 200 partnera u području digitalnih vještina iz Latvije, uključujući predstavnike Ministarstva obrazovanja i znanosti, Ministarstva zaštite okoliša i regionalnog razvoja i Ministarstva obrane, Državne porezne uprave , Službe za podršku ruralnim područjima, Državne zemljišne službe, Službe za hranu i veterinarstvo, Nacionalne zdravstvene službe, Konfederacije poslodavaca Latvije , Latvijskog državnog centra za radio i televiziju , Centra za kulturne informacijske sustave , regionalnih centara za digitalne inovacije, poduzeća i udruga iz sektora IKT-a, obrazovnih ustanova i centara za osposobljavanje, knjižnica i drugih dionika iz cijele Latvije uključenih u promicanje digitalnih vještina.

Tijekom prvog dijela seminara Jakub KAJTMAN, stručnjak iz Europske komisije, detaljno je predstavio mogućnosti koje nudi Europskaplatforma za digitalne vještine i radna mjesta.  U drugom dijelu seminara sudionici su imali priliku saznati više o mogućnostima latvijske platforme za partnerstvo za digitalne vještine eprasmes.lv, kao i o aktivnostima digitalnog centra Ventspils, različitim resursima koji će se koristiti i primjerima dobre prakse.

Snimka seminara dostupna je OVDJE.

Prezentacije sa seminara dostupne su OVDJE.

Sudionici seminara pozdravili su obje predstavljene platforme, naglasivši da je to odlična prilika za razmjenu resursa za digitalne vještine i pronalaženje korisnih informacija te su se složili da će aktivnije razmjenjivati svoje resurse i najbolje prakse na latvijskoj platformi za partnerstvo za digitalne vještine i na europskoj platformi za digitalne vještine i radna mjesta.

Za više informacija o latvijskoj platformi partnerstva za digitalne vještine posjetite www.eprasmes.lv. Pozivamo Vas da pratite LIKTA-u na TwitteruFacebooku.

Aktivnost je podržana od strane Izvršne agencije za inovacije i mreže Europske komisije CEF TELECOM poziva 2019, program. Ugovor br. INEA/CEF/ICT/A2019/2065474

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Latvija

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa