Nazad

Novosti

Podijeli:

21. 06. 2022.

Komisija pozdravlja ciljeve država članica za Europu s istaknutijom socijalnom komponentom do 2030.

Na sastanku 16. lipnja ministri i ministrice EU-a nadležni za zapošljavanje i socijalna pitanja predstavili su svoje nacionalne ciljeve za ostvarenje Akcijskog plana za provedbu europskog stupa socijalnih prava do 2030. Konkretno, cilj u pogledu obrazovanja odraslih i digitalnih vještina koji su predložile države članice gotovo je dosegnuo glavni cilj EU-a. Nacionalnim obvezama ukupno je obuhvaćeno 57,6 % sudjelovanja u obrazovanju odraslih, čime je postignuta većina cilja EU-a za 2030. od 60 %. 

Na sastanku 16. lipnja ministri i ministrice EU-a nadležni za zapošljavanje i socijalna pitanja predstavili su svoje nacionalne ciljeve za ostvarenje Akcijskog plana za provedbu europskog stupa socijalnih prava do 2030. Europska komisija cijeni predanost država članica da Europu učine pravednom, uključivom i punom mogućnosti. Tim nacionalnim obvezama države članice podupiru napore za postizanje triju glavnih ciljeva EU-a u pogledu zapošljavanja, stjecanja vještina i smanjenja siromaštva. 

U Akcijskom planu za provedbu europskog stupa socijalnih prava detaljno se navode ciljevi EU-a za snažnu socijalnu Europu usmjerenu na radna mjesta, vještine i socijalnu uključenost, koji su podijeljeni u tri cilja na razini EU-a koje treba ostvariti do 2030.:

  • najmanje 78 % osoba u dobi od 20 do 64 godine trebalo bi biti zaposleno
  • najmanje 60 % svih odraslih osoba trebalo bi svake godine sudjelovati u osposobljavanju
  • broj osoba izloženih riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti trebalo bi smanjiti za najmanje 15 milijuna, uključujući najmanje 5 milijuna djece, u odnosu na 2019.

Nacionalni ciljevi iz podnesenih prijedloga država članica pridonijet će zajedničkom cilju postizanja glavnih ciljeva EU-a do 2030. u području zapošljavanja, vještina i smanjenja siromaštva. Konkretno, cilj u pogledu obrazovanja odraslih i digitalnih vještina koji su predložile države članice gotovo je dosegnuo glavni cilj EU-a. Nacionalnim obvezama ukupno je obuhvaćeno 57,6 % sudjelovanja u obrazovanju odraslih, čime je postignuta većina cilja EU-a za 2030. od 60 %. 

Sljedeći koraci za ispunjavanje nacionalnih obveza uključivat će Komisijino praćenje njihove provedbe u kontekstu ciklusa europskog semestra 2023., koordinacijskog okvira EU-a za gospodarske politike i politike zapošljavanja. 

Saznajte više o trenutačnom stanju u pogledu nacionalnih ciljeva ovdje!
 

© Europska komisija, 2022.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a