Nazad

Novosti

Podijeli:

07. 02. 2023.

Isključite i napunite svoju mentalnu dobrobit: 5 koraka do digitalnog blagostanja

Uvod

Vjerojatno to čitate na računalu ili na telefonu. A ako ste poput većine ljudi, vjerojatno ćete pročitati ovaj članak, zatim provjeriti Instagram, odgovoriti na radnu e-poštu i prebaciti se na Facebook.

Toliko smo povezani s našim uređajima da im je lako dopustiti da preuzmu kontrolu nad našim vremenom, a time i nad našim životima.

Dobra vijest je da postoje načini da se to spriječi i nauči kako svjesno koristiti naše uređaje.

Zato smo pripremili ovih pet jednostavnih koraka za digitalnu dobrobit koje možete početi provoditi upravo sada.

Što je digitalna dobrobit?

Digitalna dobrobit znači korak unatrag od digitalnih navika i živjeti zdravijim i uravnoteženijim životom. Riječ je o tome koliko vremena provodite na internetu i kako to utječe na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Danas, naša tjeskoba zbog ideje o gubitku najnovijih informacija koje nam digitalni svijet može pružiti u bljesku postaje sve očitija. Također se zove FOMO (strah od propuštanja) i najvažniji korak je shvatiti da ovaj problem može biti oko mene.

Ne radi se o potpunom odustajanju od telefona ili računala, već o njegovom korištenju kako bi tehnologija ostala sluge, a ne gospodari.

 

Stvaranje zdravih navika

Najbolji način za stvaranje digitalne dobrobiti je stvaranje zdravih navika. Ako se obvežete na pažljivije povezivanje s digitalnim svijetom, bit će lakše ostati
na pravom putu.

I nije uvijek lako zadržati te odluke, pogotovo kada je riječ o nečemu sveprisutnom kao što je digitalni svijet.

Stoga imamo nekoliko savjeta za vas koji bi vam mogli pomoći:

1 Napravite popis aktivnosti u kojima uživate i pronađite vrijeme za njih izvan vremena pred ekranom. Posvetite se aktivnostima koje vam donose zadovoljstvo i radost. Započnite s novim hobijem ili ponovno razvijete stari. Odmaknite pozornost od tehnologije, provedite vrijeme sa svojim voljenima, stupite u kontakt sa starim prijateljima i pronađite nove. Razmislite o tome kako je to doživjeti svijet izvan interneta.

2 Postavite granice i držite ih. Odlučite koliko je vremena na ekranu zdravo za vas i držite se tog ograničenja. Za mnoge telefone možete postaviti to ograničenje izravno, nakon čega će vas uređaj obavijestiti da prekoračite vrijeme koje ste postavili. Ako želite ostati na internetu još nekoliko minuta, podsjetite se na širi kontekst zašto ste odlučili napraviti to ograničenje.

3 Redovito isključivanje iz digitalnog svijeta. Odvojite dan ili vikend s društvenih medija, interneta itd. i stvarno se isključite iz uređaja. Također možete pokušati isključiti obavijesti ili zakazati vrijeme za određene aktivnosti koje nisu tehnološke.

4 Izbjegavajte korištenje telefona kao budilice i umjesto toga pokušajte koristiti analogni alarmni sat. To će smanjiti korištenje telefona i provjeriti poruke čim se probudite.

5 Naučimo reći „ne” nevažnim upozorenjima, aktivnostima, pomicanjem i aplikacijama. Ako ne pratite samo nekoliko stranica na Instagramu, nemojte pokušati doći do kraja i vidjeti sve postove. Postavite svoje obavijesti da budu stvarno relevantne.

Pratite svoj napredak i ocjenjujete

Kako biste bili sigurni da je vaš napredak ispravan, važno je pratiti upotrebu digitalnih tehnologija. Započnite praćenjem vremena provedenog na vašim uređajima i aktivnosti koje vam oduzimaju najviše vremena.

Nakon što procijenite koje aktivnosti traju većinu dana, postavite realne ciljeve za smanjenje upotrebe digitalnih tehnologija. Pobrinite se da slušate svoje tijelo – ako su tri sata dnevno previše da biste potrošili na uređaju, skratite ga na 45 minuta dnevno i dodajte dodatna ograničenja ako su vam potrebna. Ako ste navikli provesti 15 sati online, skratite ga na 13 sati za početak. Svaki napredak je korak naprijed. Postavite ciljeve koji su za vas stvarni.
 I ne zaboravite se nagraditi kada dođete do određenih prekretnica; Proslavite svoja postignuća!

Na kraju, svakih nekoliko tjedana ili mjeseci, napravite ponovnu procjenu kako biste bili sigurni da vaše promjene zapravo funkcioniraju.
Osjećate li se opuštenije? Spavaš li bolje? Ima li manje napetosti u odnosima?
Ako nešto ne uspije, ne bojte se napraviti prilagodbe dok ne pronađete pravu ravnotežu.

Zaključak

Vjerujemo da slijedeći ovih pet jednostavnih koraka prema digitalnoj dobrobiti, možete uživati u boljem životu izvan interneta i na internetu.

Gdje dalje?
Ako ste zainteresirani za digitalnu dobrobit detaljnije, preskočite izravno na naš stariji članak, gdje ćete naći puno informacija i važnih linkova.

Brinete li se o digitalnoj dobrobiti svoje djece ili studenata? Ne smijete propustiti Digitalni kalendar dobrobiti, koji sadrži 12 posebnih aktivnosti koje nastavnici mogu isprobati sa svojim učenicima tijekom cijele godine, na primjer u obliku projekata u učionici.

Također možete koristiti naš Katalog kibernetičke prevencije kao jasan znak.

Projekt Digitalno dječje zdravlje također nastoji širiti svijest o negativnim, ali i mogućim pozitivnim učincima tehnologije na razvoj djece i obitelji općenito.

I svakako ne zaboravljamo inicijative naših članova, kao što su Zaklada Avast (Buditesigurni online)ili inicijative Julesa i Jima.

Sve slike korištene u ovom članku izrađene su pomoću umjetne inteligencije.

 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Češka Republika

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa