Nazad

eSkills arhiva

Podijeli:

24. 11. 2015.

"Hrvatska uživo": eSkills ambasadori o informatici u osnovnim školama

Gotovo nevjerojatno je zvučala izjava ministra obrazovanja Vedrana Mornara da u proračunu nema dovoljno novca kako bi se u sve osnovne škole kao obvezan predmet uvela informatika. U trenutku kada su digitalne vještine nužne za život i rad u 21. stoljeću, hrvatski školarci kaskaju za svojim vršnjacima u drugim europskim i svjetskim državama. Upravo ta činjenica potaknula je brojne udruge i pojedince da se aktiviraju i pokrenu inicijativu kojom žele informatiku uvesti u škole što prije.

Prilog iz emisije “Hrvatska uživo” možete pogledati ovdje.

Gotovo nevjerojatno je zvučala izjava ministra obrazovanja Vedrana Mornara da u proračunu nema dovoljno novca kako bi se u sve osnovne škole kao obvezan predmet uvela informatika. U trenutku kada su digitalne vještine nužne za život i rad u 21. stoljeću, hrvatski školarci kaskaju za svojim vršnjacima u drugim europskim i svjetskim državama.

Upravo ta činjenica potaknula je brojne udruge i pojedince da se aktiviraju i pokrenu inicijativu kojom žele informatiku uvesti u škole što prije.

eSkills ambasador Toni Milun poznat je kao profesor matematike koji matematičke probleme objašnjava putem videa na YouTubeu.

“Uvođenje informatike je imperativ. Mi nemamo 6 godina vremena za čekati. Već prilično kaskamo za susjedima”, upozorava Milun.

Udruge koje već imaju pripremljene programe kojima mogu krenuti raditi ne samo s osnovnoškolskom, već i vrtićkom djecom, spremne su uskočiti odmah.

Pilot projekt udruge Programerko, u kojoj djeluje eSkills ambasadorica Vedrana Miholić, već je zaživio i kod vrtićke djece. Djeca programiranje i logičko razmišljanje brzo i lako prihvaćaju. To nije nešto što je opterećenje za djecu.

“Što djeca ranije krenu s programiranjem, to je njihov strah manji”, ističe Vedrana Miholić.

Inicijativa koju podupiru brojne udruge, a među njima i inicijativa “eSkills for Jobs” tražit će od škola da se u prostorijama škola ili oko nje osigura prostor u kojem bi se mogle održavati informatičke radionice.

“Još tamo 1999. godine pročitao sam da 2001. neće više biti informatički nepismenih osoba u Hrvatskoj, a danas to još uvijek postoji. U doba kad je nezaposlenost mladih nekih 30-40 posto, mi imamo tvrtke koje traže mlade koji se razumiju u informatiku i ne mogu ih naći”, istaknuo je na kraju Toni Milun.

Pismo eSkills ambasadora budućem premijeru možete potpisati ovdje.

Saznaj više