Nazad

Novosti

Podijeli:

04. 09. 2023.

Glavni liječnik: Umjetna inteligencija ubrzava razvoj novih lijekova

Markus Lingman, glavni liječnik i strateg iz regije Halland, 2020. imenovan je stručnjakom godine za umjetnu inteligenciju u Švedskoj. Zahvaljujući njegovom iznimnom radu tehnologija umjetne inteligencije postala je dostupnija u zdravstvenom sektoru. U intervjuu za TechSweden pod naslovom Focus: Dijeli svoje uvide u budućnost umjetne inteligencije i kako odgovorno maksimizirati njezin potencijal.

— U kratkom vremenu područje umjetne inteligencije proživjelo je veliku preobrazbu. Sada vidimo kako su napredni jezični modeli postali uobičajeni i kako je umjetna inteligencija postala dostupnija javnosti. Trenutno sam na Stanfordu, središtu inovacija gdje se stalno oblikuju novi proizvodi i usluge temeljeni na umjetnoj inteligenciji, a taj je trend vidljiv čak i u Švedskoj, Lingman dijeli.

Naglašava da je umjetna inteligencija sada sastavni dio svijeta istraživanja:

— Naglasak se preusmjerio na način na koji umjetna inteligencija može donijeti opipljive koristi. Mnogi se bore s fazom provedbe, ali u područjima kao što su rendgenske snimke postignut je znatan napredak.

Na pitanje o sljedećem velikom koraku u području umjetne inteligencije smatra da je riječ o načinu na koji društvo postupa s propisima o umjetnoj inteligenciji:

Veliki skok u sektorima kao što su zdravstvo, energetika i promet vjerojatno će doći kada imamo jasne smjernice o tome kako regulirati umjetnu inteligenciju. Iako je zakonodavstvo u tijeku, umjetna inteligencija već je ubrzala razvoj novih lijekova.

Lingman također razmatra aktualnu raspravu, u kojoj mnogi u industriji umjetne inteligencije predlažu privremenu pauzu u razvoju.

— Kako bi se cijeli svijet složio oko stanke, čini se malo vjerojatnim. Mnogi ljudi koji sudjeluju u raspravi nemaju dovoljno uvida u umjetnu inteligenciju. Nadam se da će veliki igrači poput SAD-a, EU-a i Kine uskoro osmisliti zajedničku uredbu koja će dati prednost sigurnosti i transparentnosti.

Naposljetku, kad je riječ o odgovornom ostvarivanju potencijala umjetne inteligencije, naglašava važnost znanja:

— Potrebna je dobro informirana rasprava kako bi se utvrdilo kako najbolje koristiti ove moćne alate. Neznanje dovodi do straha, a taj strah može spriječiti razvoj koji zapravo želimo doživjeti.

Slika: Unsplash ©

 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Švedska

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa