Nazad

Novosti

Podijeli:

02. 10. 2023.

Europski mjesec kibersigurnosti 2023.: Budite pametniji od hakera

U ovogodišnjem Europskom mjesecu kibernetičke sigurnosti uranjamo duboko u svijet socijalnog inženjerstva, gdje kiberkriminalci koriste pametnu taktiku manipulacije kako bi prekršili sigurnosnu obranu. #BeSmarterThanAHacker je moto 2023. koji se odnosi na znanje i alate koji su nam potrebni kako bismo se zaštitili od kiberkriminalaca.

Svake godine, za cijeli listopad, Europski mjesec kibersigurnosti (ECSM) osvjetljava put prema digitalnoj sigurnosti. Cilj je ove posebne inicijative promicati svijest građana o kiberprijetnjama i načinima za njihovo suzbijanje, promijeniti njihovu percepciju kiberprijetnji te pružiti ažurirane informacije o kibernetičkoj zaštiti i kibersigurnosti. Usmjeren je na pružanje najnovijih informacija o sigurnosti na internetu putem aktivnosti podizanja svijesti i razmjene najboljih praksi. ECSM organizira europska agencija ENISA, s različitim aktivnostima u svim državama članicama EU-a. ECSM je u svojem 11. izdanju dokaz predanosti EU-a poticanju sigurnijeg internetskog okruženja za svoje građane i organizacije

#BeSmarterThanAHacker

U ovogodišnjem Europskom mjesecu kibernetičke sigurnosti uranjamo duboko u svijet socijalnog inženjerstva, gdje kiberkriminalci koriste pametnu taktiku manipulacije kako bi prekršili sigurnosnu obranu. #BeSmarterThanAHacker je moto 2023. koji se odnosi na znanje i alate koji su nam potrebni kako bismo se zaštitili od kiberkriminalaca. Od phishing napada do programa socijalnog inženjeringa, ECSM 2023. ima za cilj dekodirati taktiku koju primjenjuju kiberkriminalci, osiguravajući da su građani EU-a osposobljeni za učinkovito prepoznavanje i suzbijanje tih prijetnji. U motu se naglašava potreba za stalnim oprezom, obrazovanjem i proaktivnim mjerama protiv kiberprijetnji koje se stalno mijenjaju kako bi europski građani mogli zajednički ojačati digitalno okruženje.

Uključi se!

ECSM 2023. nije samo kampanja, već interaktivno putovanje: tijekom listopadskih internetskih seminara, virtualnih radionica i internetskih foruma na kojima sudjeluju stručnjaci za kibersigurnost poslužit će kao platforme za razmjenu znanja, čime će se sudionicima omogućiti da uče od stručnjaka za kibersigurnost. Uključite se u raspravu, aktivno sudjelujte u obrazovnim inicijativama i postanite pametniji od hakera!

© ENISA

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Cybersecurity

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a