Nazad

Novosti

Podijeli:

20. 02. 2023.

Europske nagrade za digitalne vještine 2023. otvorene su za prijave

Otkrijte europske nagrade za digitalne vještine 2023., inicijativu Europske komisije i Platformu za digitalne vještine i radna mjesta kojom se nagrađuju projekti koji Europljanima stječu digitalne vještine.

Nakon posljednjeg izdanja 2018. ponovno je vrijeme za prepoznavanje i promicanje najboljih praksi iz cijele Europe u području digitalnih vještina: Europske nagrade za digitalne vještine 2023. otvorene su za prijave.

Nagrade su osmišljene kako bi se omogućila vidljivost i potaknula razmjena iskustava i ideja o tome kako Europljanima pružiti digitalne vještine na svim razinama, a cilj im je nagraditi projekte i inicijative kojima se doprinosi premošćivanju digitalnog jaza u pet zasebnih kategorija:

  • Osnaživanje mladih u digitalnom sektoru (tj. projekti za privlačenje mlađe javnosti na zanimanja u području IKT-a, inicijative za medijsku pismenost za mlađu javnost, tečajevi o novim tehnologijama za mlađu javnost, hakatoni itd.) 
  • Digitalno usavršavanje @ Work (tj. inicijative za digitalno usavršavanje i prekvalifikaciju u različitim sektorima, olakšavanje zapošljavanja stručnjaka u području IKT-a na svim razinama) 
  • Digitalne vještine za obrazovanje (tj. projekti posebno usmjereni na digitalno usavršavanje nastavnika i/ili učenika i školskih uprava) 
  • Uključivanje u digitalni svijet (tj. inicijative za digitalno osposobljavanje i medijsku pismenost za starije, nezaposlene, ranjive skupine, pristupačnost) 
  • Žene u karijerama u području IKT-a (tj. projekti koji su posebno usmjereni na povećanje broja žena u području IKT-a ili za digitalno usavršavanje žena u radnoj snazi ili mlađih žena u području IKT-a) 

Svaki projekt ili inicijativa može se predstaviti samo u pet kategorija, a podnositelji prijave moći će navesti tko su njihovi ciljni korisnici i kakav učinak imaju na nedostatak digitalnih vještina u svojem specifičnom području djelovanja. Među kriterijima za uspješnu prijavu bit će inovativan karakter projekta, komunikacijske aktivnosti koje se provode kako bi se maksimizirao doseg, pozornost na održivost i skalabilnost projekta, ali i mjere koje se poduzimaju kako bi se osiguralo uključivanje ljudi svih sposobnosti i svih društvenih i kulturnih pozadina.

Prijave su otvorene od 20. veljače do 8. travnja 2023.: da biste saznali tko su finalisti, morat ćete pričekati do kraja svibnja, dok će pobjednici biti objavljeni tijekom lipnja. Žiri stručnjaka na europskoj razini osigurat će odabir najvažnijih projekata. Ako ste znatiželjni znati tko je osvojio prethodna izdanja nagrada, pogledajte stranicu posvećenu prošlim pobjednicima i inspirirajte se njihovim projektima.

Za više informacija o nagradama možete posjetiti posebnu stranicu i saznati tko se može prijaviti i kako.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a