04. 08. 2023.

ENPI: Europski okvir vještina u području kibersigurnosti na latvijskom jeziku

Dostupan je Europski okvir vještina u području kibersigurnosti(EQF)na latvijskom jeziku, koji je pripremilo latvijsko udruženje za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (LIKTA) u suradnji s CERT.LV-om. Okvir je osmišljen tako da bude lako razumljiv i dovoljno sveobuhvatan kako bi se osiguralo odgovarajuće dubinsko znanje o kibersigurnosti te da je dovoljno fleksibilan da omogući prilagodbe na temelju potreba svakog korisnika. Uključivanjem svih perspektiva dionika okvir se primjenjuje na različite organizacije i podupire razvoj svih zanimanja u području kibersigurnosti.

ENPI je namijenjen članovima upravljačkog tima organizacije odgovornima za kibersigurnosne funkcije, stručnjacima u području kibersigurnosti, mladim stručnjacima i entuzijastima u području kibersigurnosti, kao i pružateljima raznih programa osposobljavanja u javnom i privatnom sektoru, industrijskim udruženjima, istraživačima tržišta i tvorcima politika.

Okvir se sastoji od dva dokumenta:

  • Profili uloga stručnjaka za kibersigurnost u okviru ENPI-ja. Ti profili omogućuju zajedničko razumijevanje glavnih ciljeva, zadaća i vještina potrebnih u profesionalnom kontekstu kibersigurnosti, što ga čini referentnim izvorom za profiliranje vještina i znanja koje zahtijevaju stručnjaci u području kibersigurnosti.
  • Priručnik za korisnike ENPI- ja. Pruža sveobuhvatan pregled glavnog područja primjene, osnovnih načela i primjena ENPI-ja. Glavni je cilj priručnika učiniti ENPI lako dostupnim, razumljivim i upotrebljivim svim dionicima koji imaju aktivnu ulogu u kibersigurnosti ili trebaju odgovarajuće kvalificirane stručnjake u području kibersigurnosti.

12 profila tipičnih profesionalnih uloga u području kibersigurnosti lako je razumjeti i ponuditi alternativne pristupe u skladu s kontekstom, perspektivom i potrebama. S pomoću tih profila ENPI je primjenjiv na različite organizacije i zemlje te se njime podupire razvoj svih zanimanja u području kibersigurnosti.

ECSF2

Struktura priručnika za korisnike:

  1. u poglavlju su predstavljeni glavni izazovi/izazovi kojima se opravdava potreba za razvojem okvira vještina u području kibersigurnosti, kao i ciljana publika za taj rad;
  2. U poglavlju 4. utvrđuju se načela oblikovanja ENPI-ja, kao i glavne prednosti njegove uporabe;
  3. U poglavlju 4. objašnjavaju se različite uporabe ENPI-ja iz različitih perspektiva.

Glavne prednosti korištenja ENPI-ja su:

  • osigurati zajedničku terminologiju i zajedničko razumijevanje stručnjaka u području kibersigurnosti diljem EU-a;
  • utvrditi ključne vještine koje su potrebne radnoj snazi u području kibersigurnosti kako bi se podržao njezin daljnji razvoj i razvoj;
  • Promicati usklađenost/usklađivanje u programima obrazovanja, osposobljavanja i razvoja radne snage u području kibersigurnosti.

ENPI je povezan s trenutačnim europskim radnim okruženjem u području IKT-a kako bi se osigurala jednostavna provedba i široka vidljivost. ENPI se temelji na postojećem iskustvu, strukturi i osigurava dosljednu vezu s relevantnim standardima i okvirima EU-a u području IKT-a. Profili definirani u okviru osmišljeni su tako da budu relevantni i komplementarni s europskim zakonodavstvom i propisima te da poboljšaju pristup etici uspostavljenoj na europskom tržištu. ENPI-jem se uzimaju u obzir zahtjevi za zaštitu podataka i privatnosti utvrđeni u europskim propisima/regulatornim aktima, zajedničke uloge koje zahtijeva europsko tržište te europski standardi i okviri koji se upotrebljavaju u sektoru IKT-a.

Profili uloga stručnjaka za kibersigurnost u okviru ENPI-ja na latvijskom jeziku dostupni su ovdje.

Priručnik za korisnike ENPI-ja na latvijskom jeziku dostupan je ovdje.

Oba dokumenta Europskog okvira vještina u području kibersigurnosti dostupna su ovdje na engleskom jeziku.

Sastavili su ih stručnjaci ad hoc radne skupine ENISA- e. Uz sudjelovanje stručnjaka iz različitih sredina, u razvoju okvira primijenjen je pristup s više perspektiva kako bi se izbjegla pristranost prema određenim područjima interesa.

Lokalizacija dokumenta na latvijskom jeziku osigurana je u okviru projekta Europske platforme za digitalne vještine i radna mjesta u Latviji (br. 2020-LV-IA-0217) koji financira Europska komisija.

#European Komisija #ENPI

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Cybersecurity

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a