Nazad

Novosti

Podijeli:

03. 10. 2023.

Digitalne vještine za zatvorenike – izazovi i težnje za budućnost u okviru zatvorske i probacijske službe

U vrijeme kada su digitalne vještine i kompetencije ključne za uspjeh u društvu, ključno je razmotriti kako zatvorenici u zatvorskoj i probacijskoj službi mogu steći te vještine. Mads Mygenfordt izražava zabrinutost i želju za poboljšanjem mogućnosti digitalnog obrazovanja u zatvorima.

Mads ističe važnost davanja općih informatičkih vještina zatvorenicima, s obzirom na to da je društvo danas visoko digitalizirano. To znači da se kao građanin društva osjećate isključeno jer zapravo ne znate ništa o tome. Za neke je također važno da ne mogu mnogo pomoći svojoj djeci.” Osim toga, postoje izazovi s kojima se zatvorenici suočavaju kada izađu i moraju se nositi s digitalnom komunikacijom s javnim tijelima i pristupom digitalnim uslugama kao što su e-Boks, SKAT i bankarske usluge. Da bi se postigao taj cilj, Mads vjeruje da zatvorenici moraju imati znanje i sposobnost da rade digitalno. Raspravlja o opcijama kao što su korištenje offline tableta i samostalnih računala koja se mogu koristiti pod nadzorom. Također spominje programe kao što je AutoCAD koji mogu pomoći zatvorenicima da steknu relevantne vještine.

Kad je riječ o donošenju odluka o uvođenju mogućnosti digitalnog obrazovanja, Mads Mygenfordt prepoznaje da je to izazovan proces. On kaže: “Mi iz Udruženja za zatvor i probaciju možemo dati samo preporuke. To možemo spomenuti na sastancima sustava bilo iznutra ili izvana, a zatim reći Upravi za zatvor i probaciju da bi ga trebali odnijeti političarima.”

Mads poziva na veću transparentnost i jasan akcijski plan za digitalno obrazovanje u zatvorskoj i probacijskoj službi. Rekao je: “Želio bih da bude jasno što radimo, a zatim to jasnije. Što i kada?” Također ističe da postoji potreba za dijalogom o potrebi promicanja digitalizacije u zatvorskoj i probacijskoj službi kako bi se zatvorenicima pružile bolje mogućnosti za uspješnu reintegraciju u društvo.

On zaključuje izražavajući svoju najveću želju za digitalnom budućnošću zatvorske i probacijske službe, odnosno da svatko ima priliku steći potrebne digitalne vještine bez ugrožavanja sigurnosti, gospodarstva ili zakonodavstva. On želi da zatvorenici imaju prave IT opcije kako bi im pomogli u postizanju smislenog života nakon izdržavanja kazne. Radi se o davanju boljih prilika ljudima da se vrate u društvo nakon što provedu vrijeme u zatvorskoj i probacijskoj službi.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

  • Geografski opseg - Država:

    Danska

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa