04. 05. 2023.

Četvrti poziv na podnošenje prijedloga u okviru DIGITAL-a o naprednim digitalnim vještinama: Prijavite se od 11. svibnja!

Četvrti poziv na podnošenje prijedloga u okviru programa Digitalna Europa sada je objavljen na Portalu za financiranje i natječaje. Prijava će biti otvorena 11. svibnja 2023. Sačuvajte datum informativnog dana 2. lipnja 2023.!

Objavljen je četvrti poziv na podnošenje prijedloga u okviru programa Digitalna Europa (DIGITAL)! Otkrijte nove pozive u okviru programa rada za razdoblje 2023. 2024. za potporu naprednim digitalnim vještinama i prijavite se od 11. svibnja.

U novom programu rada za razdoblje 2023. 2024. koji je nedavno donijela Europska komisija dodijeljeno je 909,5 milijuna EUR za jačanje ključnih digitalnih kapaciteta EU-a usmjeravanjem na ključna područja kao što su tehnologija za zaštitu klime i okoliša, podaci, umjetna inteligencija, računalstvo u oblaku, kibersigurnost, napredne digitalne vještine i uvođenje za najbolju upotrebu tih tehnologija.

Konkretno, kako bi se popunio znatan manjak sektorskih stručnjaka koji upotrebljavaju napredne digitalne tehnologije i stručnjake za IKT, potrebno je povećati broj učenika koji bi u konačnici bili zainteresirani za studij STEM-a i IKT-a, s posebnim naglaskom na djevojčice i žene koje su znatno nedovoljno zastupljene u digitalnom području. Osim toga, udio učenika koji odabiru IKT, a posebno poluvodičke discipline, prenizak je da bi se zadovoljila potražnja koju zahtijeva tržište rada.

Novi pozivi za potporu naprednim digitalnim vještinama

Zbog toga su sada objavljena dva nova poziva za potporu naprednim digitalnim vještinama, s naglaskom na manjak stručnjaka iz sektora koji upotrebljavaju napredne digitalne tehnologije i stručnjake za IKT, a posebno na discipline djevojčica i žena te poluvodiča:

  • Prvi poziv usmjeren je na jačanje digitalnih vještina mladih učenika (posebno djevojčica): ciljje ovog poziva pilot-aktivnosti za povećanje broja studenata koji pohađaju digitalne studije i karijere, s posebnim naglaskom na povećanju sudjelovanja djevojčica. Pozivom će se podupirati zajedničke aktivnosti vodećih tehničkih visokih učilišta, poduzeća i škola radi promicanja digitalnih studija.
  • Cilj je drugog poziva ojačati vještine u području poluvodiča: glavni cilj ovog poziva bit će utvrđivanje platforme među centrima za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (SOO) i razvoj Europske akademije za vještine poluvodiča: Europska mreža visokih učilišta i relevantnih industrija, uključujući novoosnovana poduzeća i MSP-ove u području mikroelektronike, kako bi se riješio problem nedostatka stručnjaka za poluvodiče

Više informacija o novim pozivima pogledajte na Portalu za financiranje i natječaje Europske unije.

Sačuvaj datum! Informativni dan o novom pozivu na podnošenje prijedloga 2. lipnja 2023.

Platforma za digitalne vještine i radna mjesta, nakon uspjeha prethodnih izdanja, 2. lipnja 2023. organizirala je informativno događanje o novim pozivima da ih se detaljno predstavi i da sudionici postave pitanja izravno Europskoj komisiji.

Pogledajte glavne slajdove predstavljene tijekom događanja i ponovno pogledajte snimku koja je sada dostupna na kanalu DigitalEU Youtube!         

Podnošenje prijava započet će 11. svibnja 2023. i završiti 26. rujna 2023. u 17:00 po briselskom vremenu.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

    Big Data

    Računalstvo u oblaku

    Mikroelektronika

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a