Nazad

Novosti

Podijeli:

30. 11. 2023.

Cedefop: Prelazak na digitalnu tehnologiju znači stjecanje digitalnih vještina!

Sažetak politike „Odabir digitalnih vještina znači stjecanje vještina za digitalne tehnologije: upotreba velikih podataka za praćenje novih potreba za digitalnim vještinama” istražuje se razvoj zahtjeva u pogledu digitalnih vještina u Europi.

S obzirom na to da Europska unija prihvaća brzu digitalnu transformaciju, potražnja za digitalnim vještinama sve je veća. Digitalni alati transformiraju poduzeća, nudeći globalni doseg i operativnu učinkovitost. Unatoč osviještenosti, samo je 53 % poduzeća iz EU-a 2022. uložilo u digitalnu transformaciju. Pandemija je ubrzala taj pomak, naglašavajući potrebu za digitalno spremnom radnom snagom za uspješnu digitalnu transformaciju. U okviru analize internetskih oglasa za radna mjesta Europskog centra za razvoj strukovnog osposobljavanja (Cedefop)donosi se sažetak politike „Going digital means skillsing for digital: upotreba velikih podataka za praćenje novih potreba za digitalnim vještinama” istražuje se razvoj zahtjeva u pogledu digitalnih vještina u Europi

Važnost digitalnih vještina za inovacije i konkurentnost

Digitalne vještine potiču inovacije i pomažu organizacijama da se prilagode tehnologiji koja se razvija. Kako potražnja za IT radnicima raste, poduzeća traže one koji se mogu snaći u novim tehnologijama, a digitalno kvalificirana radna snaga ključna je za inovacije i konkurentnost. Međutim, znatan nedostatak vještina, s obzirom na to da se 70 % poduzeća u EU-u suočava s manjkom, otežava napredak. U 2022. 4,5 % poduzeća iz EU-a imalo je poteškoća s zapošljavanjem IT stručnjaka, posebno u zemljama kao što su Danska, Njemačka, Luksemburg, Nizozemska i Austrija. Izazov je izražen u sektorima računalnog programiranja, savjetovanja i informacijskih usluga, što utječe na više od polovice tvrtki. Osim toga, 20 % farmaceutskih tvrtki i 17 % onih u znanstvenim istraživanjima izvijestilo je o poteškoćama pri zapošljavanju IT stručnjaka. Premošćivanje tog jaza u skladu je s programom EU-a za digitalne vještine i vještine, čime se potiču konkurentnost, zapošljivost i digitalna uključenost.

Prelazak na digitalnu tehnologiju znači stjecanje vještina za digitalne tehnologije

U sažetku politike ističe se uloga digitalnih vještina u poticanju gospodarskog razvoja i jačanju globalne konkurentnosti. Nadalje, naglašava potrebu za brzom provedbom snažnih digitalnih politika i strategija. Strateškim ulaganjem u usavršavanje i prekvalifikaciju radne snage, davanjem prednosti poboljšanju vještina nastavnog osoblja i modernizacijom sustava obrazovanja i osposobljavanja možemo osigurati da digitalna revolucija koja je u tijeku postane uključiva sila od koje svi građani imaju koristi.

Pročitajte cijelo izvješće o politici.

 

© Cedefop

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a