Nazad

eSkills arhiva

Podijeli:

30. 05. 2016.

Besplatno obrazovanje za više od 200 nezaposlenih osoba iz područja zelenih zanimanja i računarstva

Otvoreno učilište Algebra i glavni partner projekta “Želim posao budućnosti”, Učilište Katedra, pozivaju sve nezaposlene osobe koje su završile minimalno srednju školu da se prijave za posve besplatnu edukaciju u sklopu nekog od 13 ponuđenih programa obrazovanja iz područja zelenih zanimanja i informatičkih znanja. Radi se o programima obrazovanja koji će se provoditi u punom fondu sati koji je potreban za upis u radnu knjižicu, ukupnoga trajanja 160 sati, pa ukupna vrijednost ovog projekta i svih programa obrazovanja koje će polaznici upisati prelazi milijun kuna.

Projekt “Želim posao budućnosti” sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a Otvoreno učilište Algebra i Učilište Katedra provode ga uz partnere – Končar – elektronika i informatika d.d., Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP ICT), Hrvatski informatički zbor i Udrugu hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx).

U sklopu inicijative “Želim posao budućnosti” na raspolaganju je niz programa iz dvaju zanimljivih područja – zelenih zanimanja, što su programi obrazovanja koje Otvoreno Učilište Algebra ovom prigodom uvodi u svoju ponudu i usto provodi u partnerstvu s Učilištem Katedra, te obrazovanje za niz informatičkih zanimanja koja su danas vrlo tražena na tržištu rada.

“Zelena zanimanja” za koja se polaznici ovom prilikom mogu besplatno obrazovati su stručnjak za upravljanje sustavima za poboljšavanje energetske učinkovitosti, monteri solarnih fotonaponskih i toplovodnih sustava, stručnjaci za sustave za automatizaciju uz energetsku učinkovitost, monteri sustava za automatizaciju uz energetsku učinkovitost i stručnjaci za pametne elektrodistribucijske mreže.

Na informatičkoj strani programa “Želim posao budućnosti” u ponudi su obrazovni programi za programere Internet aplikacija u PHP-u, mobilnih aplikacija i mobilnih igara za Android, sistemske i mrežne administratore, web dizajnere i stručnjake za razvoj korisničkog sučelja za web, te specijaliste za internetski marketing.

Rok prijave za sve ove programe je 10. lipnja, nakon čega će Učilište Algebra i Učilište Katedra provesti selekcijski postupak i najkasnije do 13. lipnja obavijestiti kandidate o ishodu. Kandidati koji se uspješno kvalificiraju za pohađanje ovih obrazovnih programa na edukaciju kreću praktički odmah – od 20. lipnja, dinamikom od 4 školska sata dnevno, 5 dana u tjednu. Obrazovni programi trajat će do sredine listopada, naravno, uz planiranu ljetnu stanku. Više informacija o pojedinim programima, njihovom sadržaju, uvjetima i postupku prijave zainteresirani kandidati mogu potražiti na http://www.algebra.hr/zelim-posao-buducnosti/.

“U slučaju projekta ‘Želim posao budućnosti’ ne radi se samo o važnoj činjenici da će dvjestotinjak nezaposlenih osoba dobiti kvalitetno obrazovanje iz područja za koje se odluče – a sva su redom danas tražena na tržištu rada, što znači da im mogu pomoći u pronalasku posla – već i o tome da u suradnji s partnerima na projektu ovom prilikom omogućavamo praksu, kao i da će biti gostovanja stručnih predavača u sklopu nastave”, naglasio je Hrvoje Balen, član uprave Algebre. “Većina programa obrazovanja koji se provode u sklopu ovog projekta, uključujući sva ona za zelena zanimanja i većina onih za informatička, tek su razvijeni u sklopu projekta kojeg financira Europska unija, što znači da zainteresirani polaznici mogu biti sigurni da se, sa sadržajne strane, radi o apsolutno svježem i aktualnom sadržaju i danas potrebnim znanjima za pojedina zanimanja”, naglasio je Balen.

“Činjenica jest da danas ne morate nužno biti magistar računarstva da biste bili odličan iOS ili PHP programer. Stoga smo u CISExu oduševljeni ovim projektom Algebre od kojega imamo velika očekivanja. Naši članovi će, vjerujem, dati veliki doprinos projektu svojom ekspertizom te posebno u dijelu u kojem će moći usmjeravati programe stvarnim potrebama poslodavaca te primati polaznike na praksu u svojim tvrtkama, u sklopu obrazovnog procesa. Samo na takav način možemo zajedno stvoriti kadrove za propulzivne IT tvrtke i ispraviti jednim dijelom propuste formalnog obrazovnog sustava. Vjerujem da će biti odličnih polaznika ovih obrazovnih programa i da će mnogi od njih pronaći i svoje dugo očekivano radno mjesto u tvrtkama članicama CISExa te postati dio naše obitelji”, izjavila je Tajana Barančić, predsjednica CISExa – Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera, jednog od partnera na ovom projektu.

IT industrija u Hrvatskoj je u snažnom porastu već duži niz godina, pa je tako prema podacima CISExa i u 2015. godini u odnosu na prethodnu godinu ostvaren rast izvoza od 33 posto i prihoda od gotovo 20 posto uz istovremeni porast broja zaposlenih za 13 posto, zbog čega ovaj sektor i osjeća nedostatak kvalificiranih osoba koje može zaposliti.

Saznaj više