Nazad

Novosti

Podijeli:

09. 02. 2023.

Vodeća kvantna tehnologija dovodi EU na granicu otkrića kvantne tehnologije

Objavljeni su rezultati prve tri godine vodećeg projekta kvantne tehnologije, inicijative Europske komisije za razvoj projekata i znanja o kvantnim tehnologijama i znanosti, a položaj Europe sada je na čelu kvantnog otkrića.

Objavljeni su rezultati prve tri godine vodećeg projekta kvantne tehnologije, inicijative Europske komisije za razvoj projekata i znanja o kvantnim tehnologijama i znanosti, a položaj Europe sada je na čelu kvantnog otkrića. 

Od 2018. do 2022. podržana su 24 projekta u 31 europskoj zemlji u području kvantne komunikacije, računalstva, simulacije, senzora i mjeriteljstva te osnovne kvantne znanosti. EU je od 2016. financirao kvantna istraživanja s više od 175 milijuna EUR od 2016. u okviru vodeće inicijative i za QuantERA, kojom se podupiru kvantna istraživanja u 31 europskoj zemlji.

U fazi povećanja došlo je i do znatnih koraka prema uvođenju kvantnih istraživanja iz laboratorija u komercijalne primjene: Osnovano je 25 novoosnovanih poduzeća, uključujući start-up poduzeća koja se bave kvantnim računalima, a podneseno je 105 patenata, od kojih je 64 već odobreno.

Postignuća tih projekata uključuju, na primjer, svjetske rekorde u kvantnoj komunikaciji, čime se postavljaju temelji za sigurnu razmjenu informacija brže od svjetlosti u budućnosti, te demonstracije kvantno pokretanog snimanja koje će biti tisućama puta točnije nego sada. Kao takvi, pokazuju potencijal kvantnih tehnologija, na primjer, za brže i točnije dijagnosticiranje i praćenje učinaka medicinskih tretmana na molekularnoj razini, čime liječnicima daju nove vrijedne uvide; ili pružanje prijenosa osjetljivih informacija uz vrlo snažnu zaštitu od pokušaja hakiranja, čime se omogućuje siguran prijenos podataka kao što su medicinska dokumentacija, financijske transakcije i komunikacija na visokoj razini među vladama, u skladu s važećim pravilima.

Postignuća u projektima koji su financirani u prvoj fazi jačanja vodeće inicijative kvantne tehnologije rezultat su zajedničkih napora 1654 znanstvenika i 236 organizacija koje su sudjelovale u vodećoj inicijativi, koje su objavile 1313 znanstvenih radova (uz još 223 pregledana).

Uz pregled uspješnih rezultata vodećih kvantnih istraživačkih projekata, u izvješću se analiziraju ključne pouke koje su naučene, dok je u tijeku sljedeća faza vodećeg projekta.

Vodeća inicijativa bit će ključna za postizanje ciljeva utvrđenih u Komunikaciji Komisije „Digitalni kompas 2030.: Europski pristup za digitalno desetljeće: EU bi do 2030. trebao biti na vrhu kvantnih sposobnosti. Komisija će nastaviti podupirati vodeću ulogu u razdoblju 2021. – 2027. financiranjem u iznosu od najmanje 500 milijuna EUR u okviru programa Obzor Europa.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Kvantno računalstvo

  • Razina digitalnih vještina:

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a