Nazad

Novosti

Podijeli:

09. 02. 2023.

Platforme s niskim kodom pojednostavljuju programiranje

Platforme s niskim kodom pojednostavljuju programiranje

U prosjeku, svaka druga organizacija koja danas pokušava implementirati nova tehnološka rješenja, uključujući umjetnu inteligenciju, vidi veće poteškoće u zapošljavanju kvalificiranih stručnjaka. Može li tehnologija pomoći i zamijeniti programere s nekim zadacima u ovoj situaciji? To nije potpuno nevjerojatan scenarij, kao što pokazuje sve veća važnost niskokodnih platformi koje vam omogućuju brzu izgradnju aplikacija.  

U potrazi za programerima

IT stručnjaci su već godinama cilj zapošljavanja desetaka tisuća organizacija diljem svijeta. Zbog svojih znanja i vještina, oni su na vrhu popisa najvrjednijih zanimanja na svijetu. Uz brzo naprednu digitalnu transformaciju u različitim industrijama i sve veću složenost informatičkih projekata, sve je više inženjera, ispitivača i programera u potražnji. Objavljena izvješća pokazuju da potrebe svijeta u ovom području mnogo puta premašuju raspoloživi broj stručnjaka.

Neki stručnjaci s nadom gledaju prema umjetnoj inteligenciji, koja brzo napreduje i počinje se bolje nositi sa širokim rasponom zadataka, videći je kao izlaz iz teške situacije. Druga skupina traži rješenje u mogućnostima niskokodnih platformi. Koji je razlog za njihovo zanimanje?  

Koje se platforme s niskim kodovima mijenjaju

Niskokodne platforme, s engleske platforme za razvoj niskog koda i uskoro LCDP, temelje se na vizualnom pristupu razvoju softvera. Ono što ih razlikuje je jednostavnost korištenja, zahvaljujući kojoj je moguće brzo i fleksibilno dizajnirati poslovne aplikacije.

Jednostavno rečeno, omogućuju vam izgradnju novih IT rješenja u stvarnom vremenu iz grafičkog sučelja i, na primjer, povucite i ispustite mehaniku (drag & drop). To je ono što ih neki smatraju načinom potpunog uklanjanja potrebe za programiranjem. Uz njihovu pomoć, čak i osoba bez specijalizacije i visokih kvalifikacija može stvoriti nove poslovne aplikacije koje rade, kompatibilne su s primjenjivim standardima i lako se integriraju s postojećim sustavima u organizaciji.

Taj potencijal niskokodnih platformi prepoznaju ne samo pojedinačna poduzeća, već i cijeli sektori. To je od interesa za automobilsku, medicinsku i industrijsku industriju, koja treba i želi poboljšati poslovne procese, a trenutačno su često spriječena zbog nedostatka osoblja. LCDP im omogućuje da učinkovito olakšaju programere i delegiraju ih na teže zadatke, dok nastavljaju raditi na manjim rješenjima. Za mnoge organizacije to je mogućnost iznimno učinkovitog korištenja resursa.

Trenutno raste popularnost platformi, što je zbog popularizacije zajedničkih programskih standarda. Očekuje se da će rast segmenta LCDP samo 2023. dosegnuti gotovo 20 %. Prema Gartneru, 70 % novih aplikacija bit će stvoreno u organizacijama do 2025. godine. Za rastuću tvrtku koja namjerava držati korak s brzim tempom tehnološkog razvoja, ovu je opciju teško ignorirati.  

IT tržište u doba niskokodnih platformi

Niskokodne razvojne platforme nisu revolucija i ne bi se trebale pripisati GlobalLogicovoj viziji kraja programskog svijeta. To je poboljšanje koje ima svoja ograničenja, ali kada se koristi mudro, donosi tvrtki opipljive koristi koje proizlaze, na primjer, iz automatizacije poslovnih procesa.

Koje su prednosti niskokodnih platformi? Oni svakako pružaju dobru polazišnu točku, iz koje je lakše brže postići rezultate. Oni su korisni u stvaranju funkcionalnih prototipova mobilnih aplikacija, web stranica ili procesnih motora. Oni doprinose ubrzavanju izrade prototipova, konceptualnog rada ili testiranja, te na taj način omogućuju postizanje cilja u kraćem vremenu u usporedbi s tradicionalnim metodama razvoja softvera.

Organizacije iskorištavaju potencijal LCDP platformi u situacijama u kojima im je potreban softver koji odgovara specifičnim potrebama. Također u vrijeme kada aplikacije i usluge dostupne na tržištu ostavljaju određene poslovne procese nerazvijenim i ne ispunjavaju u potpunosti očekivanja tvrtke. Tada popunjavanje takve praznine na vlastitu ili projektiranje vlastitog sustava je učinkovitiji izlaz, jer zadovoljava sve potrebe. Konkretan primjer korištenja platforme s niskim kodom su aplikacije koje pružaju nove funkcionalnosti i nadopunjuju ili kombiniraju korištene opcije u oblaku ili ERP sustave.

Ove vrste IT projekata, koji poboljšavaju interne procese, kreiraju se pomoću niskokodnih platformi, jer tvrtkama pružaju puno slobode u kreiranju i prilagodbi rješenja. O tome često odlučuju korporacije koje su razvile strategije i širok raspon suradnje s izvođačima. Velik broj kontaktnih točaka utječe na veći broj elemenata koji funkcioniraju u infrastrukturi, a time i na potencijalna mjesta na kojima aplikacije dostupne na tržištu ne ispunjavaju u potpunosti sva očekivanja.

Niskokodirane platforme u svijetu digitalne transformacije

Digitalna transformacija već godinama oblikuje strategiju djelovanja i razvoja mnogih organizacija. To vam omogućuje postizanje konkurentske prednosti, otvara nove mogućnosti za poslovnu suradnju i donosi osnažujuće načine kontakta s potrošačima. U vrijeme kada na tržištu nedostaju IT stručnjaci koji mogu iskoristiti svoj potencijal, platforme s niskim kodom vrsta su mosta. Oni stvaraju put koji vam omogućuje da zaobiđete problem i djelujete čak i unatoč tako velikim manjkovima osoblja na IT tržištu.

Ovu priliku danas iskorištavaju svi sektori i poduzeća svih veličina – mala poduzeća koja žele prilagoditi dostupna rješenja vlastitim potrebama i velike korporacije koje trebaju poboljšati upravljanje podacima prikupljenima u globalnim bazama podataka i lokalnim sustavima. Platforme s niskim kodom pomažu organizacijama da ubrzaju ugradbu korisnika, kao i da uvedu digitalnu podršku za strojne parkove ili digitalne alate za osposobljavanje. Oni su pristupnik za siguran razvoj softvera i poboljšanje procesa.

Danas, zahtjevi poslovanja stavljaju na ramena programera ogromnu odgovornost i pritisak očekivanja, koje nisu u mogućnosti zadovoljiti sa sadašnjim brojem stručnjaka. Izlaz iz situacije nude platforme s niskim kodom, zahvaljujući kojima je moguće održati brz tempo razvoja i djelomično riješiti problem manjka osoblja, s kojim se digitalizirani svijet suočava već nekoliko godina.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Srednja

    Napredno

  • Geografski opseg - Država:

    Poljska

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa