18. 07. 2023.

Dvije godine premošćivanja nedostatka vještina: naše najvažnije s radionice o zajedničkom stvaranju platforme F2F s nacionalnim koalicijama za digitalne vještine i radna mjesta

Nacionalne koalicije za digitalne vještine i radna mjesta u Europi okupile su se 28. lipnja 2023. na poludnevnoj radionici radi zajedničkog stvaranja i razmjene znanja o ključnim temama u području digitalnih vještina. Pročitajte naš sažetak kako biste saznali više o našim ključnim informacijama i istaknutim temama.

Više od 35 predstavnika nacionalnih koalicija za digitalne vještine i radna mjesta iz cijele Europe okupilo se 28. lipnja 2023. na poludnevnoj radionici o zajedničkom stvaranju uživo u Bruxellesu (Belgija). Radionica je bila uspješna, a ključni korak od nje koji moramo spomenuti jest da je dodatno poslužila za isticanje visokih digitalnih vještina i na nacionalnoj razini i na razini EU-a. 

Budući da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen 2023. najavila kao „godinu vještina”, digitalni aspekt nikada nije bio važniji jer se diljem Europe pokreće niz inicijativa EU-a za potporu razvoju osnovnih i naprednih digitalnih vještina. Cilj je kampanje Godine vještina pomoći poduzećima, a posebno MSP-ovima, da riješe problem nedostatka vještina u EU-u i potaknu cjeloživotno učenje o usavršavanju i prekvalifikaciji, kao i pristup odgovarajućim vještinama za kvalitetna radna mjesta. 

Dobar korak prema tome da sljedeće desetljeće postane vrlo digitalno i vrlo europsko 

Radionica je započela pozdravnim napomenama Rehane Schwinninger -Ladak, načelnice odjela u Glavnoj upravi CNECT, koja je istaknula hitnu potrebu za nastavkom natjecanja u odnosu na ciljeve digitalnog desetljeća da 80 % građana EU-a koristi barem osnovnu razinu digitalnih vještina u svakodnevnom i radnom životu te da se do 2030. zaposli 20 milijuna stručnjaka u području IKT-a.

Digitalne vještine visoko su na dnevnom redu Europske komisije: trenutačno se udružuju golemi resursi za potporu razvoju osnovnih i naprednih digitalnih vještina u okviru programa Digitalna Europa (pogledajte četvrti krug otvorenih poziva u okviru programa DIGITAL, koji su zaključeni 26. rujna – „Poboljšanje digitalnih vještina mladih učenika (posebno djevojčica)” i „Jačanje vještina u poluvodičima”). Akademija za kibervještine, koja je smještena na Platformi za digitalne vještine i radna mjesta, još je jedan primjer tog povećanog napora kako bi se građanima EU-a osiguralo da u najvećoj mogućoj mjeri iskoriste mogućnosti koje nudi budućnost. 

Određivanje dnevnog reda: Vitis Faure Tilgaard, službenik Europske komisije za politiku

Nakon službenih primjedbi uslijedila je još jedna, osobna i topla dobrodošlica Vitisa Faurea Tilgaarda, službenika za politiku, GU CNECT, Europska komisija, koji je istaknuo neka od glavnih postignuća u području digitalnih tehnologija i vještina iz prošle godine te zahvalio predstavnicima nacionalne koalicije na njihovoj ključnoj ulozi u premošćivanju jaza u digitalnim vještinama u državama članicama EU-a i 2023., Europskoj godini vještina. 

Interaktivna zajednička radionica o „vrućim” temama u području digitalnih vještina i radnih mjesta

Barbara Quarta, voditeljica projekta u mreži European Schoolnet i dio tima Platforme, predstavila je neke od najvažnijih događaja iz protekle dvije godine aktivnosti Platforme za digitalne vještine i radna mjesta, što je ponovno omogućeno aktivnostima i doprinosom nacionalnih koalicija za digitalne vještine i radna mjesta, te je dala riječ žiriju Europskih nagrada za digitalne vještine 2023. kako bi podijelila određena saznanja iz tog postupka i neke savjete budućim podnositeljima prijava. 

Nakon toga uslijedilo je interaktivno zajedničko stvaranje na radionici, koje se bavi najtoplijim temama u području digitalnih vještina i radnih mjesta. Predstavnici nacionalne koalicije podijeljeni su na pet okruglih stolova od kojih je svaki obuhvaćao oko 10 osoba, od kojih se svaki bavio glavnim izazovima i rješenjima za ključne teme: digitalna uključenost, žene i djevojčice u području IKT-a, kibersigurnosne vještine i kibernetička akademija, umjetna inteligencija za MSP-ove i stručnjake, digitalne vještine za mlade.

Ono što je sesiju učinilo interaktivnim bila je dostupnost različitih i iskusnih moderatora, uključujući predstavnika NC-a u svakoj skupini i posvećene primatelje bilješki, koji su pratili glavne izazove, rješenja i ishode, zajedno s ključnim točkama na Miro odboru. 

Posljednji dio radionice bio je rezerviran za predstavljanje rezultata radnih skupina Platforme za digitalne vještine i radna mjesta s nacionalnim koalicijama za digitalne vještine i radna mjesta. Radne skupine, osnovane početkom 2022., pružile su predstavnicima koalicije prostor za razmjenu znanja i raspravu o strategijama o digitalnim vještinama, uredničkim i sadržajnim pristupima predstavljanju inicijativa na zanimljiv način te uspješnim aktivnostima za izgradnju zajednice i komunikaciju. 

Mara Jacobsone iz LIKTA-e, latvijska nacionalna koalicija predstavlja rezultate Strateške radne skupine
Presentation of the outputs of the Strategy Working Group, 28 June 2023. 

Članovi talijanskih i latvijskih nacionalnih koalicija predstavili su rezultate radne skupine za strategiju, uključujući preporuke za nacionalne koalicije na višoj, više strateškoj razini, kao i sljedeće korake, te različite načine na koje europski tvorci politika mogu podržati nacionalnu koaliciju u toj ulozi. Članovi nacionalne koalicije Spain, Malta, Portugal i Luksemburg predstavili su neke ključne inicijative u kontekstu žena i djevojčica u području IKT-a u kontekstu Radne skupine za sadržaj.

Pogled prema budućnosti 

Europska nagrada za digitalne vještine 2023. dio je toga i predstavlja još jedan način da se istakne važna uloga rada na digitalnim vještinama koji će se odvijati u svakoj europskoj regiji, gradu i području te za svaku pogođenu skupinu, bez obzira na to je li riječ o građanima EU-a općenito, radnoj snazi, stručnjacima u području IKT-a i digitalnim stručnjacima ili studentima, nastavnicima i nastavnicima.

Postoji niz izvrsnih inicijativa, od mogućnosti osposobljavanja do dobrih praksi iz cijele Europe, a uloga nacionalnih koalicija za digitalne vještine i radna mjesta u promicanju kvalitetnih inicijativa za premošćivanje jaza u digitalnim vještinama i rodnog jaza sve je važnija dok to pišemo. Mnogi zanimljivi projekti koji se odvijaju diljem Europe pokazuju nam da su digitalne vještine „za sve” – neovisno o dobi, spolu, invaliditetu i lokaciji.

Dokaz za to je uspjeh ovogodišnjeg izdanja Europskih nagrada za digitalne vještine – s 330 visokokvalitetnih prijava u svim kategorijama, jasno je da je jedan od zajedničkih ciljeva ostvarivanje znatnog učinka na inovativne i učinkovite načine. U slučaju da ste propustili pobjednike, naše najvažnije rezultate možete pronaći ovdje. 

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Umjetna inteligencija

    Cybersecurity

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Europska Unija

  • Vrsta inicijative:

    Institucionalna inicijativa EU-a