Nazad

Novosti

Podijeli:

28. 06. 2022.

Koalicija organizacija za rješavanje problema nedostatka digitalnih vještina

Mišljenje o načinima na koje različite organizacije u Irskoj surađuju i rade jedna s drugom na poboljšanju digitalnih vještina.

Poticanje digitalne pismenosti izazov je s kojim se suočava cijela Europa, ali i cijeli svijet. U Irskoj se 42 % osoba trenutačno opisuje kao osobe s „ispodprosječnim” digitalnim vještinama, što je neodrživo jer se usmjeravamo prema potpuno digitaliziranom gospodarstvu, ovisno o osnovnim digitalnim vještinama i znanju svih građana kako bi napredovali. 

Koji su načini na koje možemo riješiti taj nedostatak vještina? 

Partneri irske Koalicije za digitalne vještine i radna mjesta predvodnici su ove rasprave i rada povezanog s razvojem tih vještina. U nastavku su navedena tri primjera partnerskih organizacija s različitim fokus-područjima, ali sa zajedničkim ciljem poticanja digitalne pismenosti diljem Irske. 

ICDL Ireland vodeći je partner u osposobljavanju i certificiranju digitalnih vještina koji je pomogao više od 800.000 učenika u Irskoj da se usavrše za obrazovanje ili zapošljavanje. Kao dio mreže stručnjaka iz nacionalnih računalnih društava i drugih partnera, ICDL Ireland pruža standarde neovisne o dobavljačima svojim klijentima, uključujući poslodavce iz javnog i privatnog sektora u svim sektorima diljem Irske. 

Linda Keane, glavna direktorica društva ICDL Europe, izjavila je sljedeće:

Digitalne vještine sada su potrebne u svim dijelovima društva. Velika većina radnika treba digitalne vještine kako bi uspjela na svojim radnim mjestima, što znači da se snažno gospodarstvo sada oslanja i na digitalno pismeno stanovništvo. Fleksibilan i ciljani pristup učenju zajedno s osposobljavanjem prilagođenim profilu vještina učenika pomoći će nam da dopremo do svih u društvu koji se trebaju usavršiti, prekvalificirati i započeti svoj put učenja digitalnih vještina.”

Cosán, najveći pružatelj obrazovanja odraslih u zajednici u Irskoj, ljudima u cijeloj Irskoj pruža mogućnosti za učenje od pristupa (ulazne razine) do daljnjeg i visokog obrazovanja. Dostupni tečajevi uključuju rano obrazovanje i skrb, skrb u zajednici, razvoj zajednice, vodstvo, studije o ovisnosti i socijalno poduzetništvo. Već dugi niz godina An Cosán je pionir u korištenju obrazovne tehnologije kako bi proširio svoj doseg diljem zemlje i u nedovoljno posluženim zajednicama, nudeći mnoge kombinirane online tečajeve i tečajeve temeljene na učionicama.

Glavni izvršni direktor Cosána Heydi Foster u svojem je govoru na predstavljanju inicijative „Pokrenise na internetu”izjavio:

Moramo se pobrinuti da i dalje nastojimo doprijeti do onih koji su najzapostavljeniji i započeti proces izgradnje njihova povjerenja u digitalnu kompetenciju. Moramo nastaviti zajedno težiti digitalnoj uključenosti od najmanje 80 % do 2030. kako bi imali jednake mogućnosti koje nude tehnologija i digitalne vještine. 

SOLAS je državna agencija zadužena za izgradnju sektora daljnjeg obrazovanja i osposobljavanja (FET) te pomaže u financiranju i koordinaciji širokog raspona programa osposobljavanja i daljnjeg obrazovanja, surađujući u partnerstvu s lokalnim odborima za obrazovanje i osposobljavanje (ETB), školama i fakultetima te nizom obrazovnih agencija na nacionalnoj razini. SOLAS je predvodio razvoj međudržavne, međugospodarske i međudruštvene pismenosti odraslih za život: Desetogodišnja strategija za pismenost odraslih, pismenost i digitalnu pismenost objavljena 2021. 

Andrew Brownlee, predsjednik SOLAS-a, komentirao je:

„Poticanje digitalne pismenosti ključno je za omogućivanje pravednog sudjelovanja u našem društvu koje se sve više digitalizira. Digitalne vještine potrebne su za pristup mogućnostima i uslugama, od podnošenja prijava za posao do upravljanja računima, te su ključne za zadržavanje relevantnosti na tržištu rada koje se digitalizira. Osiguravanje mogućnosti pojedincima da pristupe potpori za razvoj digitalnih vještina tijekom cijelog života izazov je, ali izazov koji možemo prevladati suradnjom s partnerima diljem Irske. 

Suradnja na premošćivanju digitalnog jaza 

Tri prethodno navedena koalicijska partnera izvrsni su primjeri aktivnog sudjelovanja organizacija u radu na podupiranju digitalnih vještina, od osnovne pismenosti do naprednijeg informatičkog znanja i iskustva. Istodobno se njihovi napori dijele u nacionalnoj koalicijskoj mreži dionika. Platforma irske Koalicije za digitalne vještine i radna mjesta omogućuje partnerima da utvrde konkretne prioritete i zajednički ih rješavaju. To uključuje promicanje modernog pristupa poučavanju, usavršavanje radne snage, promicanje zanimanja u području IT-a kao izbora karijere, utvrđivanje prepreka razvoju digitalnih vještina te podizanje razine osviještenosti javnosti i poslodavaca o digitalnom usavršavanju.  

Ukratko, nacionalna koalicija objedinjuje sve mjere za razvoj digitalnih vještina i omogućuje partnerima da priznaju postignuta postignuća te da si međusobno pružaju predložene putove naprijed. 

O Mary Cleary

Mary Cleary glavna je tajnica Irskog računalnog društva (ICS). Također je predsjednica Tehničkog odbora CEN-a 428: “Digitalne kompetencije i IT profesionalizam”.

Irsko računalno društvo

Misija Irskog računalnog društva je unaprijediti, promovirati i zastupati interese ICT stručnjaka u Irskoj. Osnovan 1967. kao organizacija za zastupanje stručnjaka u području IKT-a, IKT svojim članovima pruža smjernice o profesionalnim standardima, mogućnostima umrežavanja i partnerstva te resursima za profesionalni razvoj. Irsko računalno društvo također radi na unapređenju i promicanju računalne pismenosti, uključujući certificiranje kvalifikacija, poticanje razvoja i dostupnosti kurikuluma IKT-a te promiče odgovarajuću i pouzdanu uporabu IKT-a u cijelom obrazovnom sustavu. 

 

© Mediteraneo

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Irska

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa