23. 11. 2022.

Digitalna radna mjesta za žene i mlade: pregled perspektive grčke nacionalne koalicije

Otvaranje digitalnih radnih mjesta za žene i mlade u središtu je aktivnosti Grčke nacionalne koalicije za digitalne vještine i radna mjesta i njezinih članova. Ali kako to izgleda u praksi?

Grčka je jedna od zemalja Europske unije u kojoj su žene uspjele probiti stakleni strop u području tehnologije i IKT-a. Podaci Εurostata pokazuju da su žene u Grčkoj činile više od četvrtine zaposlenih stručnjaka za IKT. Žene u Grčkoj koje rade u području IKT-a i imaju iskustvo u području tehnologije imaju drugi najveći postotak u usporedbi s muškarcima u EU-u (29,4 %).

Uklanjanje rodnog jaza u Grčkoj: stvaranje prostora za ženske talente

Ovo je dobra vijest za žene u Grčkoj: i izdanje indeksa gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2022., indeksa gospodarske i društvene digitalizacije Europske komisije (koji prati digitalni napredak država članica EU-a prema ključnim pokazateljima, uključujući digitalne vještine), također ističe poboljšanu sposobnost Grčke da podupire razvoj vještina u ključnim područjima kao što su obrazovanje i poslovanje.  

Potpokazatelj DESI-ja za Grčku za stručnjakinje za IKT pokazuje da je postotak stručnjakinja za IKT (21 %) iznad prosjeka EU-a (19 %). Sličan je slučaj i kad je riječ o osnovnim digitalnim vještinama: u indeksu rodne ravnopravnosti za 2020. za Grčku ističe se još jedan aspekt: da su u dobnoj skupini od 25 do 29 godina žene digitalno pametnije u usporedbi s muškarcima, s 46 % u usporedbi s 37 %. 

Pokrenut je širok raspon inicijativa i mjera politike kako bi se riješio problem rodnog jaza u sektoru IKT-a, poboljšale digitalne vještine djevojčica, žena (i mladih općenito) te osiguralo da žene imaju pristup digitalnim radnim mjestima i mogućnostima usavršavanja. Aktivnostima se nastoji doprinijeti i ciljevima digitalnog desetljeća EU-a za 20 milijuna stručnjaka za IKT i 80 % osoba s osnovnim digitalnim vještinama do 2030.

Učiniti digitalna radna mjesta privlačnima i pristupačnima za mlade

Digitalna radna mjesta rastu i to nije sve. Budući da digitalizacija mijenja ključne sektore u Grčkoj, zaposlenost cvjeta. Prema Pregledu obrazovanja i osposobljavanja (Education & Training Monitor) od 2016. do 2021. udio grčke radne snage s obrazovanjem u području IKT-a u zapošljavanju porastao je za 10,9 postotnih bodova, odnosno 80,5 %, što je drugi najveći postotak u Europi. 

„A ako zumiramo u dobnu skupinu od 16 do 24 godine, Grčka je među predvodnicima: 88 % mladih ima barem osnovne digitalne vještine, što je znatno više od prosjeka EU-a (71 %)”. 

Unatoč tim podacima i dalje postoje izazovi. Prema Godišnjem izvješću o kvaliteti visokog obrazovanja (koje prati napredak visokog obrazovanja u Grčkoj) manje je vjerojatno da će grčki studenti studirati u područjima povezanima s IKT-om, tehnologijom ili STEM-om, već su se odlučili za društvene i humanističke znanosti (niže od prosjeka EU-a). 

Grčka nacionalna koalicija: ključni pokretač digitalnog obrazovanja

Digitalno obrazovanje postalo je snažno političko usmjerenje u Grčkoj. Tijekom ograničenja kretanja zbog bolesti COVID-19 ta je zemlja poduzela odlučne korake kako bi učenje premjestila na internet, ali se suočila s izazovima u pogledu pristupa i provedbe, kao i mnoge druge zemlje EU-a. 

„Grčka nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta bila je (i jest) u središtu tih nastojanja za poboljšanje vještina, pomažući u izgradnji veza u područjima obrazovanja i zapošljavanja kako bi se olakšala suradnja među svim različitim akterima koji rade na digitalnim vještinama u Grčkoj”.

Grčka ima među najvećim brojem preporučenih sati godišnje za IKT kao obvezni zasebni predmet u osnovnoškolskom obrazovanju (150), a ishodi digitalnog učenja detaljno su navedeni za sve razine obrazovanja. Međutim, zbog nedostatka praćenja na razini sustava teško je utvrditi učinak i ishode digitalnog obrazovanja i učenja putem interneta u školama. 

Istodobno je postignut velik napredak u ključnim područjima, posebno u ranom napuštanju školovanja, u kojima je Grčka među najnižima među državama članicama EU-a. Podaci Eurostata pokazuju da je 2020. ta brojka iznosila 3,8 % u usporedbi s prosjekom EU-a od 9,9 %.  

O autoru 

Maria Flourou načelnica je Odjela za digitalno gospodarstvo, ulaganja i digitalne vještine Uprave za digitalnu strategiju, Glavno tajništvo za digitalno upravljanje i pojednostavnjivanje postupaka, Ministarstvo digitalnog upravljanja. Također je grčka nacionalna koordinatorica za digitalne vještine i radna mjesta. 

Grčka nacionalna koalicija 

Grčka nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta platforma je za suradnju koja okuplja širok raspon dionika iz javnog i privatnog sektora, uključujući druge socijalne partnere. Ta mreža članova pokreće aktivnosti za premošćivanje jaza u digitalnim vještinama i općenito poboljšanje digitalnih vještina grčkog društva. Glavni je cilj riješiti problem nedostatka vještina u svakom sektoru grčkog gospodarstva. 

Grčka koalicija osnovana je u svibnju 2018. i otad je pokrenula niz mjera u različitim društvenim skupinama u zemlji: obrazovanje i osposobljavanje, poduzeća i radna snaga, građani i osobe zaposlene u sektoru IKT-a. 

 

© Europska unija, 2017.

Saznaj više

  • Digitalna tehnologija / specijalizacija:

    Softver

    Razvoj mobilnih aplikacija

    Razvoj web aplikacija

    Digitalne vještine

  • Razina digitalnih vještina:

    Osnovno

    Srednja

    Napredno

    Stručnjak za digitalni sektor

  • Geografski opseg - Država:

    Grčka

  • Vrsta inicijative:

    Nacionalna inicijativa